Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Magazín

Obec Pavlovce nad Uhom zdobí netradičný veľkonočný stromček

Netradičný veľkonočný strom s vyše 2600 kraslicami v obci Pavlovce nad Uhom v okrese Michalovce Foto: TASR/Tomáš Doboš

Miestni obyvatelia sa veľkonočným stromom s vyše 2600 kraslicami uchádzajú o zápis do Slovenskej knihy rekordov.

Pavlovce nad Uhom 22. marca (TASR) - Netradičný veľkonočný strom s vyše 2600 kraslicami zdobí od dnešného dňa obec Pavlovce nad Uhom v okrese Michalovce. Miestni obyvatelia sa týmto úctyhodným dielom uchádzajú o zápis do Slovenskej knihy rekordov.

Húževnatí Pavlovčania si pred najväčšími sviatkami v roku zdobia svoju obec už tradične rôznymi zaujímavými kúskami. Naposledy to bol adventný veniec s priemerom 2,5 a výškou takmer dva metre. Pred rokom prekvapili sochami mladého páru v životnej veľkosti zobrazujúcimi oblievačku. Na ich výrobu použili zvitky papiera z nepotrebných telefónnych zoznamov.

"Aj s príchodom tohtoročnej Veľkej noci sme si zaumienili, že vytvoríme niečo zaujímavé. Rozhodnutie padlo na veľkonočný strom," informovala TASR starostka Pavloviec Mária Dufincová. Po tom ako sa rozhodla približne šesť metrov vysokú vŕbu darovať obci miestna obyvateľa zo svojej záhrady, odštartovali šikovné Pavlovčanky výrobu pestrofarebných kraslíc, ktoré sú na Zemplíne známe pod názvom pisanky.

"Maľovali sme ich rôznymi tradičnými technikami, háčkovali sme ich, zdobili papierom. Neskôr sme k spolupráci prizvali aj našu materskú a základnú školu. Môžem povedať, že prípravou veľkonočného stromu v Pavlovciach žila v uplynulých týždňoch naozaj takmer celá obec," konštatovala starostka s tým, že mladší ako aj skôr narodení Pavlovčania vyrobili spoločne celkovo 2633 kraslíc, ktoré v priebehu dnešného dňa povešali na spomínanú vŕbu pred budovou obecného úradu.

Nová atrakcia, ktorou sa uchádzajú Pavlovce o zápis do Slovenskej knihy rekordov bude zdobiť obec počas dvoch týždňov. "Povedali sme si, že by bolo dobré, aby bol strom pripravený už počas nadchádzajúcej Kvetnej nedele. Naši ľudia si ho teda budú môcť pozrieť cestou do kostola," ozrejmila Dufincová.

Spomínaná zemplínska obec už jeden záznam v Slovenskej knihe rekordov má. Získala ho pred niekoľkými rokmi prostredníctvom sôch vianočného betlehemu v životnej veľkosti. Šikovné ruky pavlovských mužov a žien ich vytvorili pomocou drôtu a vyše 10.000 zvitkov papiera.

Na snímke ženy z obce Pavlovce nad Uhom, ktoré sa podieľali na tvorbe kraslíc pre rekordný strom.
Foto: TASR/Tomáš Doboš