Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Pilota oslepil laser z Koliby, vyšetrovateľ začal trestné stíhanie

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Silný lúč svetla môže ublížiť pilotom a spôsobiť katastrofu.

Bratislava 23. júla (TASR) - Hazardujú so životmi stoviek ľudí. Takmer každé dva týždne zasiahne lietadlo, ktoré vzlieta alebo pristáva na bratislavskom letisku, zelený laser, uvádza denník PRAVDA. Silný lúč svetla môže ublížiť pilotom a spôsobiť katastrofu. Napriek tomu nebol za tieto "útoky" za posledné štyri roky na Slovensku nikto potrestaný.

Naše zákony sú na takéto konanie prikrátke. Naposledy ohrozili laserom pilotov Boeingu 737 v piatok večer. Lietadlo smerujúce z Bratislavy do Londýna so 113 ľuďmi na palube sa práve nachádzalo vo výške 1500 metrov, čo je podľa odborníkov vzdialenosť, pri ktorej je zelený lúč pre človeka stále nebezpečný. Hovorkyňa Letových prevádzkových služieb SR Michaela Legelová potvrdila, že k ožiareniu došlo približne z oblasti bratislavskej Koliby.

"Vyšetrovateľ začal v uvedenom prípade trestné stíhanie pre prečin poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia. V prípade preukázania viny hrozí páchateľovi v zmysle Trestného zákona trest odňatia slobody na jeden až päť rokov," povedala k prípadu Lucia Mihalíková z bratislavskej krajskej polície. V rukách policajtov skončila v piatok štvorčlenná posádka auta, ktorej našli v kufri laserové svetlo. Hlásenie však dostali až dve hodiny po tom, čo pilot oznámil ožiarenie veži letiska. Denník prípad rozoberá na prvej, šiestej a siedmej strane v článku s názvom "Hráči so smrťou".