Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Hviezda Plesu v opere Paul Young chcel byť vždy spevákom

Na snímke spevák Paul Young počas tlačovej konferencie 8. januára 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V rozhovore pre TASR priblížil niektoré úseky svojej speváckej dráhy.

Bratislava 10. januára (TASR) – Populárny anglický spevák Paul Young tradičným úderom na gong otvoril v sobotu večer (9.1.) v historickej budove Slovenského národného divadla 16. ročník Plesu v opere, a tým aj plesovú sezónu na Slovensku. Spevák je známy tým, že už skoro 25 rokov sa venuje charite a pomoci deťom chorým na rakovinu. Aj to bol dôvod, prečo prijal pozvanie na tento ples. V rozhovore pre TASR priblížil niektoré úseky svojej speváckej dráhy.

-Vystúpili ste na veľmi populárnom plese, zvyknete často vystupovať na takýchto akciách?-

Na plesoch ani nie, na tento som však pripravil kratší, ale tanečný set a myslím si, že bola dobrá zábava.

-Máte rád plesy?-

V podstate áno, ale, ako vravím, nevystupujem na nich často, nakoľko väčšina mojich hitov sú pomalé piesne, a preto sa to nie vždy hodí, ale na Plese v opere to je troška iné, je to krásne miesto.

-Jeden z vašich najväčších hitov je duet s talianskym spevákom Zuccherom, ako ste sa dali dokopy?-

Nahrával som v Taliansku a prišiel za mnou, predstavil sa, povedal, že je populárny taliansky spevák a asi mesiac potom som zistil, že je práve na vrchole hitparády a povedal som si, “wau, tento chlapík je fakt dobrý”. O niečo neskôr ma opäť kontaktoval a povedal, že premýšľa nad spievaním piesne v angličtine a dohodli sme sa, že niečo spolu nahráme. A inak, stali sa z nás veľmi dobrí priatelia.

-V 80. rokoch vás často porovnávali s Nikom Kershawom a bola medzi vami určitá rivalita, boli ste rovnako populárni, veľmi dobre vyzerajúci speváci. Ako je to dnes, vieme, že spolu vystupujete, ste priatelia?-

Áno, Nik je veľmi fajn, robili sme spoločné turné po Austrálii a zistil som, že je naozaj veľmi vtipný, čo je zvláštne, nakoľko je veľmi tichý. Ale zažili sme spolu veľa zábavy.

-Sledujete aj dnes hudobnú scénu? Ako to bolo v 80. rokoch, počúvali ste aj iný žáner ako pop?-

V 80. rokoch som počúval veľa vecí, napríklad aj reggae a africkú hudbu, bolo to dokonca skôr, ako Paul Simon vydal album Graceland. K titulnej piesni môjho prvého albumu No Parlez ma inšpiroval africký hudobník King Sunny Adé. V dnešnej dobe preferujem počúvanie latino hudby, ale neviem ju hrať. Je to pre mňa príliš komplikované, ale veľmi rád ju počúvam a objavujem. Je tam veľké množstvo žánrov, v podstate je to nekonečné hľadanie. Mám rád hudobníkov z Argentíny, Paraguaja. A z nových mien mám rád niekoľko piesní od Jay Chou, Rita Ora... Ale úprimne, veľmi si nepamätám mená, páčia sa mi skrátka niektoré piesne a mená zabúdam.

-Keďže obľubujete latino, viete rozoznať napríklad merengue od rumba?-

Jasné, viem aj čo je conjunto alebo mariachi, poznám štýly aj rozdiely.

-Poznáme Vás ako popového speváka so soulovým hlasom. Už niekoľko rokov máte však kapelu Los Pacaminos, čo je americký divoký západ. Prečo táto zmena?-

Los Pacaminos sú spolu už 24 rokov. Celé to vzniklo tak, že som bol po veľmi úspešných 80. rokoch už troška znudený byť iba popovým spevákom Paulom Youngom. Nemohol som stále vystupovať a koncertovať bez toho, aby som nahrával nové piesne či vydával albumy. Vystupovať som však chcel. Rozhodol som sa preto, že musím dať dokopy niečo nové a hlavne iné. Nechcel som byť iba hlavným spevákom, to by vlastne bolo stále to isté, iba by to nebolo pod menom Paul Young. Bol som z toho už unavený. Celý príbeh okolo Los Pacaminos je vlastne v tom, že je to niečo úplne iné, ako som dovtedy robil. Naučil som sa dokonca hrať na mexický nástroj Bajo sexto, čo je v podstate gitara, ale hrá sa na ňu inak ako na normálnu, je to celkom komplikovaný nástroj. Okrem toho skladám hudbu, spievam vokály, skrátka robím v kapele rôzne veci a veľmi ma to baví.

-Viacero vašich sólových hitov (Everytime You Go Away, Don't Dream It's Over,...) sú prespievané piesne, prečo?-

Cítil som sa sebavedomo ako spevák, ale necítil som sa tak ako autor piesní. Teraz píšem piesne pre Los Pacaminos a myslím si, že sú naozaj dobré, ale nie sú to popové piesne. Dokonca sa mi stalo, že moji fanúšikovia povedali, že sú to moje najlepšie piesne. Sú naozaj dobré, texty majú myšlienku a nie sú také plytké...

-Pripravujete nový album, skúste nám ho predstaviť, aký bude?-

Nový album pripravujem spolu s producentom Arthurom Bakerom, ktorý robil v 90. rokoch veľa klubovej hudby. Rozhodli sme sa urobiť soulový album, avšak nie z nových piesní, ale všetko budú staršie soulové piesne, ktoré však nie sú veľmi známe. Bude tam napríklad pieseň Love od Al Greena, ale aj iné menej známe nahrávky od známych spevákov. V skratke, snažíme sa predstaviť staré, veľmi dobré soulové piesne, ktoré nikdy neboli hitmi.

-Predstavte si, že máte ešte raz 20 rokov a musíte sa rozhodnúť, čo budete v živote robiť, čo by to bolo?

Presne to, čo od svojich 20 rokov robím. Vždy som chcel byť spevák a hudobník, len môj otec sa ma snažil presvedčiť, aby som robil niečo normálne. Od 16 do dvadsiatky som premýšľal, čo to bude, ale napokon som sa rozhodol takto, z čoho môj otec nebol vôbec nadšený a pýtal sa - Myslíš si, že si dokážeš takto zarobiť?” Dúfal som, že áno.

-Je pravdou, že dáma, ktorá Vám vo videoklipe piesne Come Back and Stay dala poriadnu facku, je vašou manželkou?-

Áno, a v ten deň sme sa stretli po prvý raz.

-Ste Angličan a ako každý, ste fanúšikom futbalu?-

Nie, nemám žiadny obľúbený klub a vlastne ani záujem o futbal. U nás je to asi dedičné, syn nemá záujem o futbal a ani otec ho nemal. Ten sa zaujímal o country a možno aj to je dôvod, prečo som začal robiť s Los Pacaminos.

Paul Antony Young (*17. januára 1956, Luton, UK) začínal v skupine Kat Kool & The Kool Kats. Od roku 1977 hral so skupinou Streetband, v decembri 1979 založil skupinu Q-Tips, od roku 1982 je na sólovej dráhe. Už jeho prvý album No Parlez, vydaný v roku 1983, viedol rebríček albumov, rovnako aj druhý The Secret of Association, vydaný v roku 1985. Jeho sprievodná skupina mala názov Royal Family. Paul Young mal v singlovej TOP 40 hitparáde 15 skladieb, najväčšími hitmi boli Wherever I Lay My Hat, v júli 1983 prvá v anglickej hitparáde, a Everytime You Go Away, ktorá bola v júli 1985 prvá v USA, či duet Senza una donna s Talianom Zuccherom z apríla 1991. Na svojom konte má osem štúdiových albumov, ten ôsmy s názvom Rock Swings/On The Wild Side Of Swing vyšiel v júni 2006. K diskografii patrí aj viac ako desiatka kompilačných albumov, najnovší Remixes & Rarities vyšiel v roku 2013. O týždeň oslávi 60. narodeniny.