Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Na Plese v opere sa na dobročinné účely vyzbieralo vyše 200 tisíc eur

Na snímke historická budova Slovenského národného divadla, v ktorom sa konal 16. ročník dobročinného Plesu v opere 9. januára 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Ples v opere predstihol očakávania aj v tom, že sa organizátorom podarilo upozorniť na problematiku zariadení poskytujúcich komplexné služby rodinám s deťmi s poruchami vývinu.

Bratislava 21. januára (TASR) - Dobročinný Ples v opere, ktorý sa konal 9. januára v Bratislave, potvrdil svoje celospoločenské poslanie. Vďaka jeho hosťom vzniknú na Slovensku až dve Centrá včasnej intervencie (CVI). Po Bratislave, Žiline a Prešove pribudne špecializované centrum aj v Banskej Bystrici a na východe Slovenska. Na vznik zariadení, ktoré pomáhajú rodinám s deťmi s poruchami vývinu, poputuje od hostí 16. ročníka plesu celkovo 232.069 eur. Symbolický šek s vyzbieranou sumou dnes v Bratislave odovzdali organizátori plesu zástupcom nadácie SOCIA.

"Mali sme výrazne zvýšený záujem o účasť na plese tento rok. A myslíme si, že to, čo ples robí - pomáha najbezbrannejším a tým, ktorí si sami pomôcť nevedia, že to asi ľudí naozaj oslovilo,"
komentoval výťažok podujatia hostiteľ Plesu v opere Pavol Lančarič. Generálny riaditeľ spoločnosti Orange Slovensko ďalej uviedol, že veľké množstvo hostí plesu opäť prispelo nad rámec stanovenej hodnoty vstupenky (500 eur), a nielen to. "Znova sa nám stalo to, čo aj po viaceré minulé roky, v tomto ročníku prispeli i tí, ktorí sa na plese z rôznych dôvodov nemohli zúčastniť."

Ples v opere predstihol očakávania organizátorov aj v tom, že sa im podarilo upozorniť na problematiku zariadení poskytujúcich komplexné služby rodinám s deťmi s poruchami vývinu, ktoré sú v zahraničí roky štandardom. "Hovoriť viac o problémoch, s ktorými zápasia rodiny, kde majú deti so zdravotným znevýhodnením, bolo pre nás od začiatku veľmi dôležité," zdôraznila riaditeľa Plesu v opere Andrea Cocherová. Na Slovensku vznikli prvé tri CVI len minulý rok. Hosťom podujatia sa podarilo vyzbierať dostatok finančných prostriedkov na to, aby okrem Banskej Bystrice vzniklo ešte jedno CVI, ktoré má byť vo východoslovenskom regióne. "Situácia rodín nie je ľahká, či už sú to ľudia sociálne lepšie alebo slabšie zabezpečení. Bude dobré, aby minimálne na každej krajskej úrovni vznikali takéto centrá," povedal výkonný riaditeľ nadácie SOCIA Vladislav Matej.

Podľa pediatričky Ingrid Brucknerovej počet zdravotne znevýhodnených detí z roka na rok rastie. Ako ďalej uviedla prednostka Neonatologickej kliniky intenzívnej medicíny v DFNsP Bratislava, je to dané tým, že sa zlepšujú diagnostické metódy a najmä terapeutické postupy. "K rizikovým skupinám patria predčasne narodené deti, deti s nízkou pôrodnou hmotnosťou, ale aj donosení novorodenci, ktorí boli ohrození nedostatkom kyslíka. Keď je toto dieťa prepustené z nemocničnej starostlivosti, ostáva v sledovaní odborných ambulancií. A ďalším krokom pomoci pre tieto rodiny je práve vznik CVI," vysvetlila s tým, že tieto centrá dopĺňajú starostlivosť o deti so zdravotným znevýhodnením.

Riaditeľkou novovznikajúceho CVI v Banskej Bystrici bude Eva Mrenicová. Výhodu centra vidí v tom, že ide o terénnu službu pre rodiny vychovávajúce deti s poruchami vývinu. "V časoch, kedy rodina prežíva naozaj ťažké obdobie, musí sa zmierovať s tým, že má dieťatko, ktoré potrebuje zvýšenú pomoc, je možné, aby prišiel do rodiny odborník, ktorý im pomôže a sprevádza ich ťažkým životným obdobím."

Cieľom CVI je poskytovať odborné služby a pomoc rodinám s deťmi (0-7 rokov), ktorých vývin je z rôznych dôvodov ohrozený či oneskorený. Filozofia centier vychádza z predpokladu, že práve rodina je tým najvhodnejším miestom pre rast a výchovu detí. Tím odborníkov centier pomáha nielen podporovať vývin dieťaťa a jeho rodinu, ale snaží sa aj o ich lepšie začlenenie do spoločnosti. Bezplatne ponúka sprevádzanie a poradenské služby sociálneho pracovníka, fyzioterapeuta, špeciálneho a liečebného pedagóga, psychológa či logopéda. Iniciátorom vzniku troch existujúcich CVI na Slovensku je SOCIA - Nadácia na podporu sociálnych zmien.