Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Počas vlaňajšieho leta v zahraničí dovolenkoval každý štvrtý Slovák

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pre Slovákov je najobľúbenejšou destináciou jednoznačne Chorvátsko.

Bratislava 24. júna (TASR) - Väčšina Slovákov uprednostňuje dovolenku v zahraničí.

Preferujú cestu autom na minimálne osemdňový rekreačný pobyt k moru, najčastejšie do Chorvátska, pričom uprednostňujú pohodlie hotela alebo penziónu. Vyplýva to z analýzy Poštovej banky založenej na údajoch Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

Slováci vlani od júla do septembra uskutočnili v zahraničí 1,389 milióna dovolenkových pobytov. Išlo prevažne o dlhodobé pobyty, teda trvajúce minimálne štyri noci, ktorých bolo až 1,227 milióna. Počas vlaňajšej letnej sezóny tak aspoň pár dní dovolenky strávil v zahraničí približne každý štvrtý Slovák.

Pre Slovákov je najobľúbenejšou destináciou jednoznačne Chorvátsko. V tejto krajine sa vlani uskutočnilo až 35 % dlhodobých dovolenkových pobytov. Za viacerými dňami oddychu ale Slováci radi cestujú aj do Talianska, Turecka, Bulharska či Grécka. Len o niečo menej populárnymi sú dovolenky v susednom Maďarsku či Česku.

Dovolenkári odpočívajú na obrovských skalách neďaleko mesta Sarti na severe Grécka.
Foto: TASR/AP
Až osem z desiatich dlhodobých dovolenkových pobytov za hranicami SR spadá do kategórie rekreačný pobyt pri mori. Menej ako desatina Slovákov dovolenkujúcich v zahraničí preferuje poznávací zájazd. Slováci pritom uprednostňujú pohodlie hotelového komplexu či útulnosť penziónu. Viac ako 60 % zahraničných dovoleniek trvajúcich minimálne štyri noci sa vlani počas leta zrealizovalo práve v takomto type zariadení.

Autom sa za dovolenkou vlani vydalo 38 % Slovákov. Svoje miesto si však upevňuje a do popredia sa dostáva i letecká doprava. Na takmer dve tretiny zahraničných pobytov sa počas vlaňajšej letnej sezóny letelo. Na popularite ale nestráca ani autobusová preprava, ktorú využila štvrtina Slovákov dovolenkujúcich v zahraničí.

Prostredníctvom cestovných kancelárií sa počas vlaňajších letných mesiacov zrealizovalo takmer 60 % všetkých dlhodobých dovolenkových pobytov. Viac ako štvrtina Slovákov sa spolieha na zabezpečenie ubytovania priamo na mieste. Iba 15 % pobytov je rezervovaných individuálne.

Kým počas vlaňajšieho leta vycestoval do zahraničia približne každý tretí až štvrtý Slovák vo veku od 15 do 44 rokov, vo veku od 45 do 64 rokov to bol každý štvrtý až piaty a nad 65 rokov dokonca iba každý dvadsiaty druhý Slovák.