Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

POČASIE V ROKU 2100: Čakajú nás suché letá a skoro žiadny sneh

Ilustračné foto Foto: TASR - Andrej Galica

Klimatológia varujú pred extrémnymi výkyvmi počasia ako aj nestabilitou snehovej pokrývky, či nedostatku zrážok v lete.

Bratislava 5. októbra (Teraz.sk) - V budúcnosti nás čakajú väčšie výkyvy počasia. Musíme preto rátať s extrémami, varujú klimatológovia.

„Teplota planéty stúpne do roku 2100 až o štyri stupne Celzia v prípade, že nič neurobíme,“ varuje francúzsky veľvyslanec Didier Lopinot. Naráža pritom aj na medzinárodnú konferenciu o klíme s názvom COP 21, ktorá sa uskutoční na konci tohto roka a má za cieľ dosiahnuť záväzok krajín znížiť emisie skleníkových plynov ako aj obmedziť zvýšenie teploty o viac ako o dva stupne Celzia.

Suché letá a daždivé zimy

Francúzsky klimatológ Serge Planton upozorňuje, že ak nastane oteplenie o viac ako o 3,35 stupňa Celzia, topenie arktickej pokrievky je nezvrátiteľné. Zároveň zdôrazňuje, že stabilizačný scenár zafixovania na dvojstupňovom oteplovaní je zatiaľ nereálny. „Potrebujeme nové myšlienky v priemysle a hospodárstve,“ vyzýva.

Klimatológ ďalej odvodzuje niekoľko možných scenárov pre rok 2100. „V zime bude padať viac tekutých zrážok, jarné zavlažovanie prestane existovať. V lete nastanú dlhé obdobia sucha a v zime bude viac zrážok,“ predpovedá Planton.

Na počasie v roku 2100 budú mať podľa druhého experta na klimatické zmeny Milana Lapina vply najmä zrážky a vlhkosť vzduchu. „Môžeme očakávať, že sucho bude pokračovať a bude dramatickejšie ako sme si mysleli,“ hovorí v rozhovore pre Teraz.sk klimatológ. Očakáva tiež dramatický pokles teplôt pod nulou.

V každom kúte sveta inak

Otepľovanie ovzdušia však podľa predpovedí nebude jednotné, pretaví sa vo svete rôzne. Zrážky budú stúpať tam, kde boli výdatné a klesať tam, kde ich bolo menej.

„Posledné obdobie tohto storočia bude s veľkou pravdepodobnosťou u nás približne o 3-4 stupne teplejšie ako teraz, bude suchšie, s veľkým rizikom ojedinelých zrážok,“ tvrdí Lapin. Podľa neho pribudnú obdobia sucha s veľmi výdatnými zrážkami. „Pokles dní s teplotou pod nulou bude evidentný, nemôžeme počítať s tým, že bude zima s trvalou snehovou pokrývkou. Snehové zrážky sa za chvíľu roztopia,“ dodáva odborník.

Od roku 1981 vzrástla priemerná teplota vzduchu o dva stupne Celzia. Ako dôsledok klimatológovia uvádzajú fakt, že dlhodobé zrážky prestali, klesá vlhkosť pôdy, ekosystémy sa tomu musia prispôsobiť, mení sa vegetácia a ujímajú sa nové druhy. Medzinárodná konferencia o klíme COP 21 sa bude preto venovať aj týmto témam. Zúčastní sa na nej približne 40.000 ľudí zo všetkých krajín sveta.