Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Budú mať chladné dni vplyv na včelstvo?

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Včelstvá sú už v takom rozvoji, že prebieha liahnutie, uviedol predseda Slovenského zväzu včelárov v Prešovskom kraji a v okrese Stropkov Gabriel Foťko.

Stropkov 19. apríla (TASR) – Pokiaľ nebude chladné počasie trvať viac ako desať dní, nebude mať negatívny vplyv na včelstvo. Horšie na tom môžu byť len oblasti pod Tatrami, kde napadol a zotrval sneh. Tiež záleží na tom, ako dlho sa snehová prikrývka udrží. Uviedol to pre TASR predseda Slovenského zväzu včelárov v Prešovskom kraji a v okrese Stropkov Gabriel Foťko.

„Ak majú včely dostatok zásob, tak prežijú. Toto počasie nie je na apríl nejakým extrémom. Včelstvá sú už v takom rozvoji, že prebieha liahnutie,“ uviedol Foťko.

Včelári majú za sebou aj priaznivú zimu. Skúsený včelár tvrdí, že tuhá zima bola pre včelstvo priaznivá, lebo nedochádzalo k enormným výkyvom počasia. „Pokiaľ boli včely dobre zakŕmené a preliečené, tak prežili všetky. Zima bola vynikajúca pre včely, lebo neboli výkyvy teplôt,“ povedal predseda.

V Prešovskom kraji za posledných desať rokov stúpli počty včelstiev zhruba o 10.000, čo znamená, že dochádza k ich pravidelným prírastkom. Čo sa týka okresov, je to veľmi rôzne a podľa krajského predsedu včelárov sa nedá jednoznačne povedať, v ktorom z 13 okresov sú najvyššie prírastky.