Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Magazín

Za určitých podmienok je možné zakázať gejom darovať krv

Ilustračné foto Foto: TASR

Súdny dvor Európskej únie zároveň uviedol, že doživotné zákazy sú odôvodnené v prípade, ak je darca vysoko rizikový čo sa týka prenosu závažných infekčných ochorení.

Paríž 29. apríla (TASR) - Súdny dvor Európskej únie (ECJ) dnes rozhodol, že vlády môžu zakázať gejom darovať krv, ale len za prísnych podmienok, napísala agentúra AP.

Dnešné rozhodnutie súdu očakávali aktivisti a vlády, ktoré zaviedli doživotný zákaz darovania krvi gejmi, pretože sú viac ako iné skupiny náchylnejší infikovať sa vírusom HIV spôsobujúcim ochorenie AIDS.

Francúz Geoffrey Leger protestoval proti takémuto zákazu Francúzsku. Súd dospel k záveru, že francúzsky zákon je "náchylný k diskriminácii gejov na základe sexuálnej orientácie", čo je v rozpore s politikou EÚ.

ECJ ale tvrdí, že doživotné zákazy sú odôvodnené v prípade, ak darca je vysoko rizikový čo sa týka prenosu závažných infekčných ochorení a neexistuje ďalšia metóda na ochranu príjemcov darovanej krvi. Prípad vrátil ECJ francúzskemu súdu na ďalšie preštudovanie.