Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Pozrite si pôdorysy panelákových bytov

Foto:

Viete aké byty sa nachádzajú vo Vašom paneláku? Pôdorysy bytov v panelákoch si budú môcť ľudia pozrieť na internete.

Bratislava 26. júna (OTS) - Virtuálne návštevy slovenských sídlisk, možnosť zorientovať sa v jednotlivých typoch bytov a vyhnúť sa tak veľkému počtu obhliadok ponúka nová internetová stránka www.akebyty.sk.

Takmer polovica obyvateľov Slovenska býva v bytových, väčšinou panelových typizovaných domoch. Byty v panelákoch predstavujú preto podstatnú časť ponuky trhu s realitami. Panelákové sídliská pozná každý, ale získať informáciu o tom, aké byty sa v tom - ktorom dome nachádzajú, je ťažké.

Záujemcovia o byt majú často dobrú predstavu o tom, aké parametre by ich byt mal mať, v ktorej časti mesta by sa mal nachádzať a pod. Problém ale môže nastať vtedy, keď ho napríklad začnú hľadať vo štvrti, kde sa vôbec nenachádza, “ hovorí Martin Kilársky, zakladateľ a prevádzkovateľ portálu. „Pokiaľ ich realitný maklér, ktorý sám o sebe objektívne nemusí mať dobrý prehľad o všetkých typoch bytov, správne nenasmeruje, je vysoké riziko, že absolvujú desiatky neúspešných obhliadok a svoj byt si jednoducho nenájdu, prípadne strávia obhliadkami veľmi dlhý čas,“ dopĺňa Martin Kilársky.

Informáciám o dispozičnom riešení panelákových bytov sa totiž v súčasnosti ucelene nevenuje žiadny internetový portál. „Osobne poznám dosť ľudí, ktorí absolvovali 20 a viac obhliadok, byt hľadali takmer celý rok a nakoniec sa výsledok aj tak nezhodoval s ich predstavami na začiatku,“ uzatvára Martin Kilársky.

Návštevníci na novej internetovej stránke nájdu pôdorysy jednotlivých typov bytov v panelových domoch na skoro všetkých bratislavských a košických sídliskách, ale aj jednoduchého realitného sprievodcu. Môžu pridávať svoje inzeráty a rôzne príklady rekonštrukcií.

Obsah stránky sa neustále dopĺňa, k dnešnému dňu Akébyty zmapovali takmer celú Bratislavu a Košice, čo predstavuje okolo 2700 panelových domov v 11 stavebných sústavách s vyše 155 000 bytmi. Výsledky mapovania ukázali zaujímavé skutočnosti. V Košiciach sa prakticky nevyskytujú 5 izb. byty, z 59 267 bytov je len 10 päťizbových. Tie ale nenájdeme ani v jednom zo 601 panelákov v Petržalke, ktorá je zároveň najväčším slovenským sídliskom. Po nej nasleduje košická Terasa s 268 panelákmi, Dúbravka s 239 panelákmi, Ťahanovce so 196 panelákmi a sídlisko Dargovských hrdinov (Furča) so 184 panelákmi. Bratislavské paneláky sú postavené v deviatich stavebných sústavách, košické v šiestich. Najväčšiu variabilitu pôdorysov ponúka stavebná sústava T06 B.

Stránka sa chce v budúcnosti okrem tém súvisiacich s výstavbou panelových domov na Slovensku, venovať aj iným témam, predovšetkým súvisiacim s kúpou a predajom nehnuteľností.