Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Fanúšikovia Harryho Pottera chcú kúpiť hrad a premeniť ho na Rokfort

Snímka zo scény filmu o čarodejníkovi Harrym Poterovi. Foto: TASR/AP

Poľskí nadšenci príbehov o čarodejníkovi potrebujú získať prostredníctvom tzv. crowdfundingu necelý milión eur, aby mohli hrad Czoch v blízkosti českých hraníc odkúpiť.

Varšava 4. marca (TASR) - Poľskí fanúšikovia kníh a filmov o čarodejníckom učňovi Harrym Potterovi začali zhromažďovať peniaze na kúpu hradu Czocha v blízkosti českých hraníc. Plánujú ho premeniť na čarodejnícku školu, do ktorej chodil knižný hrdina. Informoval o tom dnes český spravodajský portál iDNES.cz.

Hrad pochádza z 13. storočia. Dal ho postaviť český kráľ Václav I. Svoju súčasnú podobu získal na začiatku 20. storočia, keď ho dal jeho majiteľ prestavať podľa obrazu z roku 1703. Neskôr ho využívala armáda i filmári. Fanúšikovia potrebujú získať prostredníctvom tzv. crowdfundingu necelý milión eur, aby mohli hrad odkúpiť. Kvôli zbierke sa spojila poľská organizácia LiveForm a dánska organizácia Rollespilsfabrikken.

V priebehu troch dní zatiaľ získali takmer 18.000 eur. Ak sa im podarí vyzbierať 45.000 eur, budú môcť v novembri zorganizovať štvordňovú hru. V jej rámci sa z hradu stane škola čarov a kúziel Rokfort. Účastníci sa v kostýmoch na štyri dni premenia na jej žiakov a budú si tak môcť vychutnať atmosféru sveta Harryho Pottera.

Na archívnej snímke z 1. marca 2012 model Rokfortskej čarodejníckej školy vo filmových štúdiách Warner Brother Studios v anglickom Watforde.
Foto: TASR


Mená hrdinov ani názov Rokfort sa však nebudú môcť v rámci hry použiť. Hra totiž nie je oficiálnou akciou, ktorú by podporovalo štúdio Warner Bros. Záujem je napriek tomu obrovský, prvé dve hry naplánované na apríl sú už dokonca vypredané.