Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Populárny americký herec Tom Cruise oslavuje 50 rokov

Tom Cruise Foto: TASR/AP Photo

Jedna z najlepších a najznámejších hollywoodskych hviezd prežíva napriek životnému jubileu ťažké obdobie.

Bratislava 3. júla (TASR) - Obľúbený americký filmový herec Tom Cruise sa v tomto roku dožíva 50 rokov. Narodil 3. júla 1962. Jeho veľkým úspechom bolo účinkovanie vo filme Rain man, v ktorom si zahral po boku Dustina Hoffmana. Mnohí ho označujú za vôbec najväčšiu hollywoodsku hviezdu.

Cruise, celým menom Thomas Cruise Mapother IV sa narodil v americkom meste Syracuse v štáte New York. Do hereckého povolania sa zahľadel už na škole, keď hral v jednej školskej hre. Svojou húževnatosťou a vďaka talentu sa vypracoval k veľkej sláve. Nielen že má svojich fanúšikov, hlavne obdivovateľky po celom svete, ale kdekoľvek sa pohne, býva stredom pozornosti. O jeho filmy je mimoriadny záujem. Každý z nich je zárukou veľkého finančného úspechu a veľkého zárobku pre producentské spoločnosti.

Filmovú kariéru začínal v roku 1981 malou úlohou v snímke Nekonečná láska. V tom istom roku ho obsadili do filmu Večierka. Pôvodne tam mal iba jednu scénu s jedinou vetou, ale režisér Harold Becker bol nadšený Tomovým hereckým prejavom a nakoniec mu ponúkol tretiu najväčšiu rolu filmu. Nasledoval film režiséra Francisa Forda Coppolu Outsideri (1983) a práve tento film sa stal odrazovým mostíkov v jeho kariére.

V roku 1983 sa predstavil filmom Riskantný podnik (1983), vďaka ktorému sa z neho stal nový sex symbol Ameriky. V tomto filme si zahral spoločne s Rebeccou De Mornay. Účinkoval aj v celosvetovo známom filme Top Gun (1986), s ktorým si utvrdil nielen popularitu u divákov, ale najmä jeho postavenie v nekompromisnom Hollywoode. V tom istom roku mu ďalší významný režisér Martin Scorsese ponúkol úlohu vo filme Farba peňazí (1986), kde hral spolu s Paulom Newmanom. Dlhé rozhovory s ním ho priviedli k silnému protivojnovému mysleniu. V roku 1988 preukázal svoj talent vo filme Rain Man, kde hral po boku Dustina Hoffmana.

Tom Cruise bol prvým hercom v histórii účinkujúcim v piatich po sebe nasledujúcich filmoch, ktoré zarobili len v USA 100 miliónov amerických dolárov. Išlo o filmy Zopár správnych chlapov (1992); Firma (1993); Interview s upírom (1994); Mission: Impossible (1996) a Jerry Maguire (1996).

Vo filme Mission: Impossible II (2000) hral hlavnú úlohu a bol aj jeho producentom.

Od 90. rokov natočil ešte množstvo filmov, ktoré potvrdili jeho hereckú osobnosť. Z posledných sú to Magnólia (1999), Vanilkové nebo (2001), Vojna svetov (2005) a Mission: Impossible III.

Napriek tomu, že bol trikrát nominovaný na Oscara, vytúženú sošku ešte nemá. Nominovaný bol za hlavnú úlohu v dráme o dôsledkoch vietnamskej vojny Narodený 4. júla (1989), romantickú komédiu Jerry Maguire (1996) a za vedľajšiu rolu v Magnólii (1999). Tom Cruise triumfuje aj vo štvrtom pokračovaní Mission Impossible a najnovšie si ho možno pozrieť v romantickom filmovom muzikáli Rock of Ages.

Tom Cruise je dvakrát rozvedený. Ženatý bol s herečkou Mimi Rogersovou (1987-1990) a s Nicole Kidmanovou (1990-2001), s ktorou má dve adoptované deti. Po rozchode s Nicole chodil s Penélope Cruzovou (2001-2004). V novembri 2006 sa oženil s Katie Holmesovou a majú spolu dcérku. Je to prvé vlastné Tomove dieťa. Zdá sa, že sa schyľuje k jeho tretiemu rozvodu, pretože v júni 2012 bolo ohlásené, že Tom Cruise a Katie Holmesová sa po piatich rokoch manželstva rozvádzajú.

Už niekoľko rokov je pravdepodobne najslávnejším stúpencom a členom kontroverznej scientologickej cirkvi.