Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Spomienky preživších 2. svetovej vojny zachytia technikou Eye Direct

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ako spresnila, pointa je v tom, že preživší, ktorý rozpráva svoj príbeh, sedí pred kamerou tak, že dokumentarista ho reálne nevidí, vidí ho len prostredníctvom zrkadla.

Bratislava 8. júla (TASR) – Finančnú podporu z programu Európa pre občanov získala tento rok aj organizácia Post Bellum SK, ktorá bude vďaka grantu zbierať a dokumentovať pamäte preživších druhej svetovej vojny prostredníctvom techniky Eye Direct.

"V Post Bellum nielen na Slovensku, ale najmä v Prahe prebieha nahrávanie audiovizuálneho záznamu s pamätníkmi prostredníctvom Eye Direct techniky. Je to vlastne veľmi jednoduché, ale zároveň efektívne. Ide o profesionálnu techniku," uviedla pre TASR riaditeľka organizácie Sandra Polovková.

Ako spresnila, pointa je v tom, že preživší, ktorý rozpráva svoj príbeh, sedí pred kamerou tak, že dokumentarista ho reálne nevidí, vidí ho len prostredníctvom zrkadla. "Čiže pamätník, ktorý je vlastne súčasťou kamery, má neustále pocit, že sa danému človeku pozerá do očí, ale v realite sa pozerá do optiky kamery," vysvetlila Polovková. Vo výstupe je pamätník zaznamenaný s čiernym pozadím, detail je na jeho tvár a polovicu tela.

Podporu z európskeho programu získalo 28 slovenských projektov vo výške 962.000 eur. Post Bellum SK musí svojich 97.500 eur použiť v priebehu 18 mesiacov. "To, prečo je projekt zameraný na druhú svetovú vojnu, je úplne prirodzené. Preto, lebo sú to ľudia, ktorí majú najvyšší vek, okolo 90 a môžu veľmi jednoducho odísť," zdôvodnila riaditeľka.

Cieľom projektu je podľa nej pripomínanie si vojnových udalostí hlavne v kruhoch žiakov, študentov a vzdelávať ich. "Je veľmi dôležité, aby sa neopakovali chyby na základe nevedomia. A preto je vlastne aj ten projekt zameraný prioritne na študentov, žiakov a budúcich pedagógov," dodala.

Výstupom projektu bude 40 príbehov z druhej svetovej vojny nielen zo Slovenska, ale aj z ďalších krajín, akými sú Rumunsko a Bulharsko, kde sa stali veľké pogromy, o ktorých Slováci iba málo vedia. "Výstupom budú workshopy, prioritne budú zachytené svedectvá ľudí, na základe ktorých bude vytvorená metodika zážitkového workshopu pre základné, stredné a vysoké školy, alebo pre pedagógov, ktorí sú už súčasťou vyučovacieho procesu. Verím, že ľudia budú vedieť viac ohľadom druhej svetovej vojny, že budú empatickejší a že sa budú chovať v rámci svojho bytia čo najľudskejšie," uzavrela Polovková.