Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Potešte mužov na Deň otcov kreatívnym darčekom

Potešte mužov na Deň otcov kreatívnym darčekom Foto: TRIPSY s.r.o.

Tretia nedeľa v mesiac jún pripadá na Deň otcov. Jeho pôvodné myšlienky sú vzdať hold otcom, osláviť otcovstvo ako také a pripomenúť si úlohu otcov v modernej spoločnosti.

Bratislava 17. júna (OTS) - Doprajte dnes svojim otcom kvalitný a kreatívny darček. Zaslúžia si to.

Sviatok všetkých otcov
Hoci sa u nás tento významný deň pripomínal zvyčajne na Sv. Jozefa, novodobá história sa píše od roku 1910 a spája sa so štátom Washington. Neskôr, v roku 1966 americký prezident Lyndon Johnson stanovil tretiu nedeľu v júni ako oficiálny sviatok Dňa otcov. Zaujímavé je, že v Rusku sa bude sláviť prvýkrát až toho roku v októbri. V dnešných hektických časoch sa na pôvodný význam Dňa otcov troška zabúda.
Zatiaľ čo počas Dňa matiek, MDŽ a Dňa detí sa konajú mnohé akcie, Deň otcov ťahá za kratší koniec. Skúste to zmeniť a dôstojne vzdať hold otcom, osláviť otcovstvo a úlohu otcov detí v spoločnosti. V Čechách sa napríklad koná neformálny happening Tátafest,“ hovorí prevádzkový riaditeľ TRIPSY Office Friendly, Martin Majerník a dopĺňa: „Muži sú od prírody vyznávači technologických vychytávok, rôznych „gadgets“. Zvykneme preto pre nich odporúčať praktickú elektroniku napríklad externé batérie, veľkokapacitné USB kľúče alebo laserové ukazovadlo. S blížiacim sa letom ulahodíte otcom stolovým ventilátorom. Mnohých otcov však potešia kvalitné popisovače a relaxačné omaľovanky pre dospelých.

Otec kreatívec
O tom, že otcovia sú kreatívni niet pochybností. Niektorým stačí kus farebného papiera. Alebo stránka z časopisu. Jeden z minuloročných knižných bestsellerov vznikol tak, že Leo Lionni cestoval s dvomi vnúčatami vlakom. Ako to už býva, vnúčence sa nudili a tak dedo vytrhol stránku z magazínu Life, vyrobil farebné kolieska a improvizoval. Z tohto nápadu vznikla skvelá knižka „Malý modrý a malý žltý“. Ďalším bestsellerom sta stali antistresové omaľovanky, ktoré síce spopularizovala škótska ilustrátorka Johanna Basfordová, ale tešia sa obľube aj u mužov. Otcov možno viac ako kvety alebo bájky potešia antistresové maľovanky architektúry, fraktálov či kultových seriálov a filmov. „Maľovanky sú akási moderná reflexia na vysokú mieru stresu v súčasnom svete. Vyvinuli sa z art terapie a nenásilnou formou nútia človeka aspoň na chvíľu sa sústrediť na jednu činnosť,“ uvádza M. Majerník a pokračuje: „V súčasnosti ponúkame niekoľko typov ceruziek, linerov a popisovačov známych značiek ako napríklad Koh-I-Noor a Edding vhodných pre väčšinu druhov antistresových omaľovánok. Pre tvorivejších otcov sú v našom portfóliu popisovače a fixky na textil, keramiku a sklo.“

Otec v práci

Otec a muž v práci môže byť, je alebo musí byť takisto kreatívny. Do popredia sa dnes dostávajú vizuálne prezentačné metódy, napríklad skečnouting. Stále častejšie sa môžete stretnúť s tzv. mentálnymi mapami, ktoré priam hýria farbami. Mnohí otcovia na náročných manažérskych pozíciách takto zhmotňujú svoje myšlienky a projekty na papier. „Vhodným darčekom pre týchto otcov môžu byť ekologické popisovače, ale aj zápisník Leitz a pero s dlhou životnosťou. Obľube sa teší napríklad retro pero Kameleon, ktoré má niekoľko farebných pier v jednom tele,“ uvádza M. Majerník.
Onedlho po Dni otcov, 24. júna slávi meniny Ján. Vedeli ste, že Sv. Ján je patrón spisovateľov a umelcov?