Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Používate kozmetiku dreva?

Lignofix Silnovrstvá lazúra Foto: STACHEMA Bratislava

Drevo je krásny, tradičný materiál, ktorý evokuje pocity spätosti so životným prostredím. O drevo podobne ako o pokožku je potrebné sa starať.

Bratislava 21. apríla (OTS) - Rovnako ako o pokožku ošetrujeme množstvom rôznych kozmetických prípravkov, prevenciu a ochranu dreva zabezpečuje nová kategória produktov: kozmetika dreva.

Architekti a interiéroví dizajnéri v súčasnosti drevo uprednostňujú pred inými materiálmi. Drevo je jednak stavebný prvok, a jednak prvok dekoratívny. Hoci má drevo prívlastky prírodný, klasický, retro alebo vintage materiál, dnes sa už o neho môžeme starať moderným a šetrným spôsobom podobne ako dekoratívnou a telovou kozmetikou o pokožku. Existuje celá kategória tzv. kozmetiky dreva, ktorá obsahuje napríklad vosky, oleje, emaily a lazúry.

Drevo je úžasný prírodný materiál, ktorý ale zároveň podlieha jej zákonitostiam. Poškodzuje ho vplyv počasia a podnebia, pôsobenie živých organizmov, hmyzu a rastlín. Proti nežiaducim vplyvom sme vyvinuli celý rad kozmetiky dreva pod značkou Lignofix,“ uvádza Martin Procházka, predseda predstavenstva, STACHEMA Bratislava a.s. a dodáva: „Či už použijete Lignofix na ošetrenie dekoratívnych predmetov alebo dreva určeného pre stavebné účely, napríklad interiérové obklady, dbajte na včasnú, dostatočnú a odbornú aplikáciu prípravkov z radu kozmetiky dreva. Len kvalitne ošetrené drevo si dlhodobo zachová svoju krásu.

Jedným z progresívnych prípravkov radu kozmetiky dreva je Lignofix Silnovrstvá lazúra. Zabezpečuje kompletnú povrchovú úpravu, nakoľko obsahuje základný aj vrchný náter, oba odlíšené rôznym pomerom riedenia vodou. Má vysokú odolnosť voči UV žiareniu, čím zaručuje dlhodobú svetlostálosť odtieňov dreva. Kľúčovou vlastnosťou je vytvorenie pružného filmu na ošetrovanom povrchu. Na rozdiel od syntetických lazúr nepraská a neodlupuje sa. Lazúra navyše obsahuje vosk, ktorý pri vysychaní náteru uzatvára povrch, a tým zaručuje jeho vysokú vodoodpudivosť. Posilnenú odolnosť voči dažďu ocení hlavne záhradný nábytok.

Viac informácií na stránke výrobcu alebo na Facebookovej stránke Lignofix.