Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Pozor na slnko: Spálenie u detí dvojnásobne zvyšuje riziko melanómu

Dermatovenerologička MUDr. Jana Chudíková upozorňuje, že hlavne na jar, v lete a začiatkom jesene dáva práve slnko našej koži poriadne zabrať. Foto: Tablet.TV

V ďalšej časti relácie Zdravie, venovanej koži, znamienkam a melanómom, je hosťom moderátorky Kláry Grausovej dermatovenerologička MUDr. Jana Chudíková.

Bratislava 19. mája 2017 (TABLET.TV) – Koža je najväčší orgán ľudského tela. Chráni náš organizmus pred rôznymi vonkajšími vplyvmi a má mnoho ďalších dôležitých funkcií. Ani koža však nie je odolná voči všetkému a podlieha ochoreniam. Najviac ju ovplyvňuje slnečné žiarenie, na ktoré si treba dávať veľký pozor. Dermatovenerologička MUDr. Jana Chudíková upozorňuje, že hlavne na jar, v lete a začiatkom jesene dáva práve slnko našej koži poriadne zabrať. „Jednoznačne, rôznymi štúdiami, sa potvrdil negatívny vplyv ultrafialového žiarenia na kožu a tým pádom aj na znamienka.“

Znamienka, ktoré sú bežné u každého človeka, môžu byť neškodné, ale aj veľmi nebezpečné. Ako uvádza odborníčka ide zväčša o drobné ohraničené útvary, ktoré sa vyskytujú na koži vrátane slizníc. Tvoria ich melanocytárne bunky produkujúce melanín. „Funkciou melanínu je chrániť kožné bunky pred poškodením ultrafialovým žiarením. Znamienka môžu vznikať už v útlom detstve, ale aj v priebehu života, pričom najväčší výskyt novotvorby znamienok je zaznamenaný do tridsiateho roku života.“ Problém nastáva v momente, keď sa znamienko začne meniť.

„Akonáhle zaznamenáme nejakú zmenu v znamienku treba okamžite navštíviť dermatológa, aby toto znamienko vyšetril. Je to z toho dôvodu, že zo znamienok môže vzniknúť veľmi nebezpečná rakovina a to malígny melanóm.“ Ako ďalej dodáva dermatovenerologička, malígny melanóm patrí medzi päť najčastejšie sa vyskytujúcich rakovinových ochorení a ľahko sa dokáže metastázami šíriť do celého tela.




Znamienka by sme si mali nechať preventívne vyšetriť u odborníka minimálne raz za život, ale ideálna je pravidelná prevencia. Spadá do nej aj tzv. samovyšetrovanie, teda pravidelné kontrolovanie si vlastných znamienok. „Je vhodné robiť vyšetrenie raz mesačne. Nie je zase vhodné tú samokontrolu robiť každý deň, pretože človek dostane vlastne takzvane do očí svoje znamienka a tie zmeny eventuálne, ktoré by vznikli, nemusí už potom zaznamenať.“

Podľa MUDr. Chudíkovej si treba všímať najmä zmeny v symetrickosti a tvare znamienka, zmeny v jeho ohraničení, či hranica znamienka ostáva ostrá alebo nadobúda nepravidelné kontúry, zmeny farby a veľkosti. „Keď je či už jeden alebo viacero takýchto zmien, takýchto signálov, zaznamenaných pacientom, to by ho malo prinútiť naozaj navštíviť kožného lekára.“

V prípade, že nastanú zmeny na pokožke, to ešte nemusí znamenať, že ide o melanóm či iné druhy rakoviny. Je preto dôležité nežiť v obavách, ale absolvovať vyšetrenie znamienok u kožného lekára, ktoré je bezbolestné a s dnešnými dostupnými modernými technológiami aj rýchle a presné.

Aby sme sa problémom vyvarovali, mali by sme dodržiavať niekoľko dôležitých zásad. Na prvom mieste je adekvátna ochrana kože pred slnkom. „Je jednoznačne štúdiami dokázané, že pokiaľ dôjde k spáleniu kože, a to hlavne v detskom veku do osemnásteho roku života, tak to dvojnásobne zvyšuje riziko vzniku malígneho melanómu v dospelom veku,“ upozorňuje MUDr. Jana Chudíková.

Ochranu našej koži pred slnkom poskytuje aj špeciálne UV-oblečenie. Vyhnúť by sme sa mali noseniu staršieho obnoseného oblečenia, ktoré má už narušenú štruktúru a viac prepúšťa škodlivé žiarenie. Vhodnejšie pre ochranu pred UV lúčmi sú tmavé farby a skôr syntetické materiály než prírodná bavlna. Dermatovenerologička pripomína, že zabúdať by sme nemali ani na ochranu očí kvalitnými slnečnými okuliarmi.