Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Pozostatky sv. Václava vystavili v krypte v Starej Boleslavi

Svätý Václav Foto: wikipedia.org

Počas jeho sviatku sa v Starej Boleslavi zhromažďujú tisíce veriacich. Národnú svätováclavskú púť obnovila v roku 2003 rímskokatolícka cirkev. V roku 2009 na ňu zavítal aj bývalý pápež Benedikt XVI.

Stará Boleslav 28. septembra (TASR) - V centre Starej Boleslavi sa dnes dopoludnia, v deň českého sviatku svätého Václava, konala tradičná Národná svätováclavská púť a omša. Už v utorok večer tam z Pražského hradu doviezli pozostatky českého patróna. Relikviu v slávnostnom sprievode preniesli do baziliky svätého Václava v Starej Boleslavi, kde ju uložili v románskej krypte svätého Kozmu a Damiána. Na púti sa zúčastnili aj prezidenti - Miloš Zeman a jeho predchodca Václav Klaus s manželkou Liviou. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz.

O 10.00 h lebku s korunou pred tisíckami pútnikov preniesli na Mariánske námestie, kde sa konala omša. Celebroval ju brniansky biskup Vojtěch Cikrle.

Na slávnosti bol prítomný tiež český vicepremiér Pavel Bělobrádek. Kardinál Dominik Duka pripomenul 72. narodeniny súčasného prezidenta a meniny exprezidentov Klausa aj Havla, ktorému patril najväčší potlesk.

Na tohtoročnej púti si pripomínali tiež 700. výročie narodenia kráľa a cisára Karola IV. - prítomnosťou Korunovačného meča na omši.

Ešte pred poludním po skončení omše vystavili v krypte svätého Kozmu a Damiána v bazilike svätého Václava lebku svätého Václava, ktorú si bude môcť pozrieť verejnosť. Relikviu budú strážiť duchovní a členovia Hradnej stráže.

Stará Boleslav v okrese Praha-východ je najstarším českým pútnickým miestom spojeným so svätováclavskou tradíciou. Tam bolo 28. septembra 935 svojím mladším bratom zavraždené české knieža svätý Václav, dodal portál Novinky.cz.

Počas jeho sviatku sa v Starej Boleslavi zhromažďujú tisíce veriacich. Národnú svätováclavskú púť obnovila v roku 2003 rímskokatolícka cirkev. V roku 2009 na ňu zavítal aj bývalý pápež Benedikt XVI.