Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Pozrite sa, v akom prepychu žil rumunský diktátor Ceauşescu

Na archívnej snímke muž drží podobizeň bývalého komunistického diktátora Nicolae Ceausesca Foto: TASR/AP

Verejnosť môže na vlastné oči vidieť interiéry súkromného sídla rumunského diktátora, ktorý v ňom žil 25 rokov.

Bukurešť 20. júna (TABLET.TV) - Viac ako dvadsať rokov po páde komunistického režimu v Rumunsku môže verejnosť navštíviť priestory takzvaného Jarného paláca, ktorý si nechal Nicolae Ceauşescu postaviť podľa vlastného návrhu.

Luxusná vila má 80 miestností vrátane kina a stojí na pozemku s rozlohou 14.000 metrov štvorcových. Sídlo vybudovali v polovici 60. rokov 20. storočia. Komunistický vodca sa topil v zlate a prepychu, kým iní žili v chudobe.

Hlavnej sále dominuje renesančný nábytok s množstvom zlatých dekorácií. Nábytok je z masívneho dreva a steny pokrýva drevené obloženie s vytesanými arabeskami. Sú tu takisto samostatné miestnosti, ktoré slúžili na hranie šachu, štúdium matematiky, politiky a rumunského jazyka.

Výnimkou nie sú ani vzácne koberce, ktoré sú v takmer všetkých izbách a nákladná výzdoba, akou sú napríklad africké predmety zo slonoviny. Na poschodí bol byt Ceauşesca a okrem neho ďalšie dva byty pre dcéru a synov. V zimných mesiacoch rodina využívala skleník s exotickými rastlinami. Diktátor sa vo svojom paláci mohol cítiť naozaj bezpečne, keďže na priľahlých bulvároch sa nesmeli pohybovať autá ani prechádzať chodci.