Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Pre turistov v ČR boli vlani najlákavejšie objekty v Prahe

Karlov most v Prahe, ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pražský hrad navštívilo 2,1 milióna turistov, čo je medziročne viac o 12 percent.

Bratislava/Praha 15. júna (TASR) – Pražský hrad bol v roku 2016 najlákavejším turistickým cieľom v Českej republike. Navštívilo ho 2,1 milióna turistov, čo je medziročne viac o 12 percent. Zvýšený záujem bol aj u ďalších pamiatok a niektoré z nich zaznamenali nárast nad desať percent, ako to eviduje agentúra CzechTourism.

Podobne ako rok predtým patrí druhé miesto záujmu lanovej dráhe na Petřín. Vyviezla 1,8 milióna záujemcov, o 19 percent viac. Pražská ZOO na treťom mieste zaznamenala nárast o desať percent na 1,4 milióna návštevníkov.

Podľa riaditeľky Inštitútu turizmu agentúry CzechTourism Markéty Vogelovej zisťujú záujem o takmer 600 objektov v regiónoch ČR a ich zoznam stále rozširujú. Okrem hradov a zámkov sledujú návštevnosť technických pamiatok, zážitkových atrakcií i jadrových elektrární. U prevažnej väčšiny záujem vzrástol. Jeho pokles evidujú len ojedinele a súvisí so zmenou organizácie prehliadok alebo spôsobu počítania návštevníkov. Vzhľadom na nejednotnú metodiku evidencie návštevnosti je preto poradie záujmu o objekty viac orientačné.