Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Začínal ako poradca Churchilla. Napokon bol 1. generálny tajomník NATO

Jaltská konferencia sa začala 4. februára 1945. Na nej britský ministerský predseda Winston Churchill, americký prezident Franklin Roosevelt a predseda Rady ľudových komisárov ZSSR Josif Vissarionovič Stalin (na snímke zľava doprava) rokovali o usporiadaní sveta po II. svetovej vojne. Za nimi sedia (zľava): Harold Alexander, Henry Maitland Wilson, Alan Brooke, Alan Cunningham, Hastings Ismay, E.J. King a Charles Portal. Ostatní nie sú identifikovaní. Foto: TASR/AP

Hastings Ismay zohral významnú úlohu pri plánovaní invázie spojencov do Normandie v roku 1944. Svoje pôsobenie v štátnych službách ukončil v roku 1946.

Brusel 21. júna (TASR) – Od narodenia britského generála a politika Hastingsa Lionela Ismaya uplynulo dnes 130 rokov. Ismay bol prvým generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie (NATO).

Narodil sa 21. júna 1887 v severoindickom meste Nainitál, štát Uttarákhand. Vzdelanie nadobudol na britských školách. Stal sa vojakom; spočiatku slúžil v Indii, počas prvej svetovej vojny získaval vojenské skúsenosti v Afrike. V medzivojnovom období pracoval na britskom ministerstve obrany.

Pre svoje skúsenosti sa stal počas druhej svetovej vojny blízkym vojenským poradcom vtedajšieho britského premiéra Winstona Churchilla. Už ako Churchillov poradca sa podieľal na spoločných rozhodnutiach armádnych síl spojencov - koalície tvorenej Spojenými štátmi, Britániou a Sovietskym zväzom - proti Nemecku.

Zohral významnú úlohu pri plánovaní invázie spojencov do Normandie v roku 1944. Svoje pôsobenie v štátnych službách ukončil v roku 1946. O rok neskôr bol povýšený do šľachtického stavu.

V roku 1951 ho vymenovali za štátneho tajomníka pre vzťahy členov britského Spoločenstva národov (Commonwealthu). Na túto funkciu rezignoval už v roku 1952, pretože sa stal prvým generálnym tajomníkom NATO. V tejto funkcii zotrval do roku 1957.

Hastings Lionel Ismay zomrel 17. decembra 1965 vo veku 78 rokov na svojom zámočku Wormington Grange v dedine Stanton, grófstvo Gloucestershire.