Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

HISTÓRIA: Doktor Smrť je najhorší masový vrah britských dejín

Britský lekár Dr. Harold Shipman, archívne foto. Foto: TASR/AP

Prešetrovanie úmrtí 500 pacientov, s ktorými doktor Smrť prišiel do kontaktu v priebehu 23 rokov, podľa sudkyne Janet Smithovej ukázalo, že až polovica z nich zomrela cudzím zavinením.

Manchester/Bratislava 18. júla (TASR) – Dnes uplynulo 15 rokov odvtedy, ako súd v anglickom Manchestri uznal lekára Harolda Fredericka Shipmana za vinného zo smrti 215 pacientov počas jeho pôsobenia v blízkom meste Hyde, na základe čoho mu uložil doživotný trest väzenia.

Doktor Smrť, ako Shipmana prezývali, pôsobil v Hyde od roku 1977 ako lekár v zariadení Donneybrook Medical Centre a po roku 1980 v ňom vykonával súkromnú lekársku prax. Vyšetrovanie dokázalo ďalších 15 prípadov usmrtenia ešte počas jeho stáže v severoanglickom Pontefracte v rokoch 1971-1974.

Prešetrovanie úmrtí 500 pacientov, s ktorými Shipman ako lekár prišiel do kontaktu v priebehu 23 rokov, podľa sudkyne Janet Smithovej ukázalo, že až polovica z nich zomrela cudzím zavinením, neoficiálne odhady však hovoria až o 300 obetiach.

Dodatočné vyšetrovanie a pridávanie ďalších dôkazov nebolo realizované, pretože by vražiacemu lekárovi zvyšovalo mediálnu publicitu, čo by mohlo viesť k oslabeniu spravodlivého súdneho procesu.

Primrose Shipmanová, vdova po Dr. Haroldovi Shipmanovi, odchádza 14. januára 2004 zo svojho domu vo Walshforde v deň, keď väzenský ombudsman začal nezávislé vyšetrovanie smrti Dr. Shipmana v žalári vo Wakefielde.
Foto: TASR/AP


Kedysi dôveryhodný rodinný lekár bol už 31. januára 2000 uznaný súdom v Prestone za vinného z vrážd 15 pacientov, väčšinou starších žien vo veku 49-81 rokov, ktorých sa dopustil v rokoch 1997-1998. Obete usmrcoval vpichnutím smrteľnej dávky diamorfínu, pričom ani raz nenariadil pitvu a úmrtné listy vystavoval bez účasti druhého lekára. V siedmich prípadoch úmrtné listy sfalšoval a pozostalých presvedčil, aby dali telá spopolniť.

Shipman bol v roku 2000 zároveň uznaný za vinného zo sfalšovania poslednej vôle jednej z obetí, 81-ročnej Katheleen Grundyovej, po ktorej tak zdedil 386.000 libier (v súčasnosti takmer 440.000 eur).

Najhorší masový vrah britských dejín a jeden z najhorších sériových vrahov na svete, ktorý svoju vinu nikdy nepriznal, spáchal 13. januára 2004 samovraždu vo väzenskej cele v anglickom Wakefielde. Deň pred svojimi 58. narodeninami sa obesil sa na prestieradle pripevnenom k okenným mrežiam.

Pod vplyvom Shipmanových vrážd prijala v roku 2008 britská vláda reformu zdravotníctva, na základe ktorej musia lekári preukazovať spôsobilosť vykonávať svoje povolanie každých päť rokov. V opačnom prípade im môže byť odobraná profesijná licencia.