Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Ján Ambro, priekopník v pôrodníctve, sa narodil pred 190 rokmi

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V roku 1872 založil Ján Ambro v dnešnej Bratislave (vtedy v Prešporku) prvú pôrodnícku kliniku na Slovensku.

Beckov/Bratislava 27. marca (TASR) – Od narodenia lekára, priekopníka moderného zdravotníctva Jána Ambra uplynie v pondelok 27. marca 190 rokov.

Narodil sa 27. marca 1827 v Beckove. Po štúdiách v Trenčíne a dnešnom maďarskom meste Šopron, pokračoval v štúdiu na lekárskej fakulte v Budapešti (dnes Maďarsko), kde dosiahol diplom chirurga a pôrodníka. Pracoval ako praktický lekár najskôr v rakúskej viedenskej obecnej nemocnici, neskôr na chirurgickej klinike v Budapešti. Ako člen maďarskej lekárskej spoločnosti bol poverený vypracovať návrh na zníženie detskej úmrtnosti. Tak vznikla jeho kniha Vedúce myšlienky pri organizovaní škôl pre pôrodné asistentky na území Uhorska.

Školenie pôrodníčok sa na organizovanej báze začalo zabezpečovať na území dnešného Slovenska od roku 1864. Hoci išlo len o jednorazové kurzy, výučbu zabezpečovali kvalifikovaní a skúsení pôrodníci. Ján Ambro navrhoval zriaďovať osobitné pôrodnícke oddelenia v nemocniciach, žiadal zaviesť povinnú odbornú prípravu pôrodných asistentiek.

V roku 1872 založil Ján Ambro v dnešnej Bratislave (vtedy v Prešporku) prvú pôrodnícku kliniku na Slovensku. A tiež v Bratislave založil v roku 1873 prvú školu pre pôrodné baby - Kráľovskú babskú školu s vyučovacím jazykom maďarským, nemeckým a slovenským. Bol aj jej prvým riaditeľom. Doktor Ján Ambro bol taktiež autorom vôbec prvej učebnice svojho druhu z pera slovenského lekára – pôrodníka s názvom Kniha o pôrodníctve pre baby. Táto učebnica bola prvá v tejto oblasti v slovenčine.

Inicioval založenie útulku pre siroty. Žiaľ, jeho iniciatíva nenašla plnú podporu.

Ján Ambro zomrel na rakovinu žalúdka 15. mája 1890 v Bratislave, kde je aj pochovaný.