Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Tento visutý most prevyšuje dĺžkou aj slávny Golden Gate Bridge

Na screenshote dvojúrovňový visutý most Tchsing Ma v Honkongu. Foto: screenshot/YouTube

Na slávnostnom otvorení mosta pred dvadsiatimi rokmi sa zúčastnila aj vtedajšia premiérka Spojeného kráľovstva Margaret Thatcherová.

Hongkong/Bratislava 27. apríla (TASR) - V Hongkongu, vtedajšom území spravovanom Spojeným kráľovstvom (osobitnou administratívnou oblasťou Číny sa Hongkong stal 1. júla 1997), sprístupnili pred 20 rokmi 27. apríla 1997 vtedy najdlhší dvojúrovňový visutý most na svete - Tchsing Ma.

Na vrchnej úrovni nesie gigantická stavba šesťprúdovú diaľnicu, na spodnom poschodí sa nachádza dvojkoľajná železnica a cestná komunikácia s dvoma pruhmi, ktorá v prípade výkyvov počasia (ide najmä o tajfúny) slúži namiesto zatvorenej diaľnice v hornej časti. So svojou dĺžkou 2,16 km prevyšuje aj slávny Golden Gate Bridge v San Franciscu v Spojených štátoch amerických (USA). Šírka mosta je 41 metrov, najväčšie rozpätie mosta je 1377 metrov. Na jeho výstavbu sa použilo 49.000 ton ocele a 65.000 ton betónu.

Most, ktorý podľa návrhu dizajnéra Motta MacDonalda stavali od mája 1992 do mája 1997, spája mestskú časť Kchow-loon a hongkonské letisko na ostrove Lantau. To bolo uvedené do prevádzky v roku 1998.

Na slávnostnom otvorení mosta sa zúčastnila vtedajšia premiérka Spojeného kráľovstva Margaret Thatcherová. O jej bezpečnosť sa vtedy staralo viac ako 2500 policajtov. V súčasnosti je most obľúbenou atrakciou mesta a vyzdvihuje sa jeho krása pri nočnom osvetlení.