Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Pred 230 rokmi sa narodil významný mineralóg Jozef Jonáš

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

V Banskej Štiavnici, ktorá vtedy patrila k svetovo významným centrám geologických a banských vied, vrátane mineralógie, sústredil Jonáš na tie časy pozoruhodnú zbierku minerálov a rúd.

Banská Štiavnica/Bratislava 21. októbra (TASR) – Jedným z najaktívnejších členov Mineralogickej spoločnosti, ktorý sa pričinil počas pôsobenia v Banskej Štiavnici o plnohodnotný mineralogický výskum, bol Jozef Jonáš. Zozbieral veľké množstvo minerálov a dopĺňal nimi mineralogické zbierky, čím si získal veľkú autoritu doma i v zahraničí. Od jeho narodenia uplynie v sobotu 21. októbra 230 rokov.

Rodák z Banskej Štiavnice Jozef Jonáš (nachádzame aj prepis mena Jozef Jónás) sa narodil 21. októbra 1787. V rokoch 1806-1808 študoval na Banskej a lesníckej akadémii v rodnom meste.

Mineralogickú spoločnosť, ktorá bola po Mineralogickej spoločnosti v nemeckej Jene druhá na svete, založil v roku 1811 vo svojom rodisku.

Do roku 1814 bol súkromným ťažiarom, potom kustódom v Národnom múzeu v Pešti (dnes Budapešť, Maďarsko). Správcom jeho prírodovedných zbierok bol v rokoch 1817-1821.

V Banskej Štiavnici, ktorá vtedy patrila k svetovo významným centrám geologických a banských vied, vrátane mineralógie, sústredil Jonáš na tie časy pozoruhodnú zbierku minerálov a rúd. Venoval sa rozsiahlemu mineralogickému výskumu, jeho výsledky publikoval doma aj v zahraničí.

Významnú úlohu v dejinách mineralógie na Slovensku v tom čase zohral aj ďalší mineralóg, Jonášov osobný priateľ, Kristián Andrej Zipser (1783-1864). V jednom zo svojich listov riaditeľovi Mineralogickej spoločnosti v Jene napísal: "Spomínaný pán Jonáš má lásku a prostriedky pre štúdium mineralógie a stále pokračuje v precestúvaní okolia, aby urobil nové objavy, vďačíme mu za objavenie igloitu v Hodruši, laumontitu - bieleho zeolitu a jedného ušľachtilého serpentínu."

Jozef Jonáš zomrel 1. februára 1821 v Pešti vo veku 33 rokov.