Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Pred 30 rokmi objavil profesor Robert Ballard vrak Titanicu

Foto: JVS Group

Pripravuje sa aukcia dosiaľ neznámych predmetov z „milionárskeho člnu“.

Bratislava 3. septembra (OTS) - 1. september 1985 objavila ponorka Argo výskumného tímu Roberta Ballarda a Jeana –Louise Michela jeden z 29 kotlov potopeného Titanicu. O deň neskôr objavili na dne Atlantiku samotný vrak legendárnej lode Titanic.

Titanic leží v hĺbke 13 000 stôp na mierne sa zvažujúcom dne alpského typu s výhľadom na malý kaňón. Jeho prova smeruje k severu a loď sedí vzpriamene na dne oceánu. Nie je tam žiadne svetlo, ktoré by prenikalo tak hlboko a je tam len malý náznak života. Je to tiché a kľudné miesto vhodné odpočinku a pamiatke najväčšieho námorného nešťastia. „Nech to tak navždy zostane a Boh požehná týmto dušiam ”.
Dr. Robert Ballard, 9. september 1985

Všetci, ktorí zavítajú do bratislavskej Incheby sa môžu na chvíľu stať reálnymi cestujúcimi na palube Titanicu. Vďaka dokonalej rekonštrukcii kajút, strojovne, či jedálne, budú súčasťou skutočnej atmosféry na začiatku 20. storočia. Zažijú nádheru dobových interiérov, či hluk strojovní. Uvidia takmer 300 originálnych artefaktov, ktoré spoločnosť RMS Titanic vylovila z vraku na dne oceánu. Medzi exponátmi sú časti vybavenia lode, kusy nábytku, porcelán a osobné predmety cestujúcich (šperky, kabelky a rôzne časti oblečenia).

30 rokov od objavenia vraku Titanicu sa pripravuje aukcia doposiaľ neznámych predmetov, ktoré boli vylovené. Zachránili sa z tzv. „člnov milionárov“. Tento čln bol spustený z potápajúceho sa Titanicu medzi prvými. Napriek tomu, že mal kapacitu pre viac ako 60 osôb, nalodilo sa doňho len 5 veľmi bohatých cestujúcich z Titanicu a 7 členov posádky. Bez ohľadu na ostatných cestujúcich, ktorí sa tlačili na palube a neskôr sa utopili, či zamrzli v ľadových vodách Atlantiku, posádka tohoto člna čo najrýchlejšie pádlovala preč od potápajúceho sa kolosu. Práve v ich člne sa našli predmety, ktoré pôjdu v najbližšom období do aukcie.
Medzi nimi budú napr. vstupenka do tureckých kúpeľov na Titanicu alebo list podpísaný jedným z preživších. Najvyššiu cenu má bezpochyby pre mnohých zberateľov jedálny lístok z osudného dňa 14. apríla 1912. V deň katastrofy sa podávala napríklad hovädzia pečeň alebo nórske ančovičky.

Ukážka jedálnych lístkov, ale aj originálne kusy luxusného porcelánu z prvej, druhej a aj tretej triedy, z ktorých jedli cestujúci na Titanicu, sú súčasťou bratislavskej výstavy.

Vstupenky na prebiehajúcu výstavu sa predávajú na presne určený dátum a čas. Návštevníci, ktorí si zakúpia vstupenku v predpredaji sa tak vyhnú dlhému čakaniu v radách. Organizovaným skupinám – napr. školám, zabezpečíme presný termín rezervácie návštevy na výstave a predovšetkým zvýhodnené vstupné, vrátane vstupu pre pedagogický sprievod zdarma.

Predpredaj vstupeniek v sieti Ticketportal alebo Eventim.
Výstava Titanic bude otvorená do 6. decembra 2015 v Incheba Expo Bratislava.

Otváracie hodiny :
Pondelok – Nedeľa 9:00 –20:00 hod.
Pokladňa priamo na výstave sa zatvára o 18:00 hod.