Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Pred 40 rokmi zomrel zakladateľ Čínskej ľudovej republiky Mao Ce-tung

Foto: TASR/AP

Mao Ce-tung od detstva prejavoval túžbu po vzdelávaní, študoval v meste Čchang-ša a v Pekingu absolvoval učiteľský inštitút.

Peking 9. septembra (TASR) - Čínsky komunistický vodca Mao Ce-tung, ktorý dlhé roky pôsobil v najvyšších štátnych a straníckych funkciách, zomrel 9. septembra pred 40 rokmi.

Mao Ce-tung sa narodil 26. decembra 1893 v rodine relatívne bohatého roľníka z provincie Chu-nan. Od detstva prejavoval túžbu po vzdelávaní, študoval v meste Čchang-ša a v Pekingu absolvoval učiteľský inštitút. Následne v rokoch 1918-19 pracoval ako knihovník u marxisticky orientovaného intelektuála Li Ta-čaa na Pekinskej univerzite. Liove myšlienky ho hlboko ovplyvnili.

V júni 1921 odišiel Mao do Šanghaja, kde sa zúčastnil na založení komunistickej strany. Potom bol vyslaný do rodného Chu-nanu, aby tam vytvoril stranícku organizáciu. V tom čase bol už zástancom úplného rovnostárstva.

ilustračné foto. Turista drží čínsku zástavu pri portréte Mao Ce-tunga na Námestí nebeského pokoja v Pekingu.
Foto: TASR/AP/Ng Han Guan


V roku 1927 viedol "povstanie jesennej úrody" v provincii Chu-nan. V rokoch 1928-34 vykonával vedúce funkcie v revolučnej základni v pohorí Ťing-kang-šan, vrátane funkcie predsedu vlády oslobodených "sovietskych" oblastí.

Od roku 1933 bol členom politbyra Ústredného výboru Komunistickej strany (ÚV KS) Číny; v roku 1934 sa stal jedným z vodcov "veľkého pochodu" do severnej Číny. Od roku 1935 fakticky určoval politiku KS Číny, vrátane vojenskej. Počas protijaponskej vojny (1937-45) ďalej upevňoval svoje pozície na čele KS Číny a v roku 1945 sa stal jej predsedom. Aktívne sa zúčastnil tretej občianskej vojny.

Po vzniku Čínskej ľudovej republiky (ČĽR) 1. októbra 1949 bol Mao Ce-tung v rokoch 1949-54 predsedom ústrednej ľudovej vlády a ihneď začal pozemkovú reformu. Patril k hlavným aktérom v rámci kórejskej vojny (1950-53), ktorú pokladal za zápas medzi Východom a Západom a využil ju na posilnenie svojho režimu a pranierovanie "amerického imperializmu".

Miestne úrady v strednej Číne dali odstrániť gigantickú pozlátenú sochu bývalého komunistického vodcu Mao Ce-tunga, ktorá vyvolala rozporuplné reakcie verejnosti.Na archívnej snímke zo 4. januára 2016 pozlátená 37 metrov vysoká socha zakladateľa komunistickej Číny, ktorú postavili vo vidieckej oblasti Tchung-sü v centrálnej provincii Che-nan.
Foto: TASR/AP



Po vojne sa v rokoch 1956-57 pokúsil získať dôveru čínskej inteligencie. Cieľom jeho politiky "veľkého skoku" (1957-1958) bolo oživiť ekonomiku tak, aby v priebehu niekoľkých rokov Čína dosiahla úroveň najvyspelejších západných krajín. V apríli 1959 sa Mao Ce-tung vzdal funkcie predsedu vlády, na čelo republiky sa vrátil v roku 1966 s heslom "kultúrnej revolúcie".

V rokoch 1967-68 dal údajne vydať 350 miliónov výtlačkov tzv. Červenej knihy citátov predsedu Mao Ce-tunga. Z boja o nástupníctvo vyradil svojho žiaka Lin Piaa a na sklonku života presadzoval vlastnú (štvrtú) manželku Ťiang Čching a tzv. Gang štyroch (Ťiang Čching, Čang Čchun-čchiao, Wang Chung-wen a Jao Wen-jüan).

V roku 1972 prijal "taktickú nevyhnutnosť" zmierenia s "americkým imperializmom", avšak zo "strategického hľadiska" týmto krokom podľa vlastných slov pohŕdal.

Čínsky vodca Mao Ce-tung zomrel 9. septembra 1976 v Pekingu.

Na prvý pohľad sa zdá, že dôkazy oddanosti Číňanov Mao Ce-tungovi sú dnes menej viditeľné - v skutočnosti sú však omnoho hlbšie.