Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Expremiér Antall sa k politickým oponentom nesprával ako k nepriateľom

Portrét bývalého predsedu vlády Maďarskej republiky Józsefa Antalla. Foto: TASR - Pavol Funtál

Inicioval rozpustenie Varšavskej zmluvy - vojenskej aliancie štátov strednej a východnej Európy pod vedením ZSSR - v roku 1991, čo prispelo k ukončeniu studenej vojny.

Budapešť 8. apríla (TASR) - Maďarský historik a politik József Antall sa narodil 8. apríla 1932 v maďarskej Budapešti. Dnes by sa dožil 85 rokov.

József Antall, ktorého otec počas druhej svetovej vojny pomáhal poľským utečencom a židom, vyštudoval históriu, archívnictvo, knihovníctvo a muzeológiu. Vyučoval v Budapešti na strednej škole.

Za aktivitu počas ľudového povstania v roku 1956 proti vláde komunistickej strany a pomerom, ktoré Maďarsku vnucoval Sovietsky zväz, dostal zákaz vyučovania a publikovania. Zamestnanie našiel v knižnici a po uvoľnení zákazu v roku 1963 publikoval stovky odborných štúdií a článkov.

Od roku 1964 do roku 1990 pôsobil v budapeštianskom Semmelweisovom historickom lekárskom múzeu, knižnici a archíve a vypracoval sa na jeho generálneho riaditeľa.

Počas demokratizačných pohybov, ktoré v Maďarsku, ako aj v ostatných európskych štátoch s komunistickou diktatúrou nastali koncom 80. rokov, sa začal aktivizovať v politike. Pripojil sa k hnutiu Maďarské demokratické fórum (MDF), ktoré sa ešte počas komunistickej diktatúry stalo vplyvnou nezávislou politickou silou. Antall viedol delegáciu MDF počas rozhovorov s komunistami za okrúhlym stolom počas príprav Maďarska na prechod k demokracii.

Po zvolení za lídra MDF priviedol hnutie k volebnému víťazstvu v slobodných voľbách v roku 1990. Antall sa stal premiérom koaličnej vlády, ktorej členmi boli MDF, Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) a Nezávislá strana maloroľníkov (FKGP).

V Budapešti sa 15. februára 1991 ráno začala schôdzka najvyšších predstaviteľov ČSFR, Maďarska a Poľska. Delegácie zúčastnených krajín, reprezentované prezidentmi, predsedami vlád a ministrami zahraničných vecí sa v budove parlamentu zúčastnili na plenárnom rokovaní. ČSFR na rokovaní zastupoval Václav Havel, Marián Čalfa a Jiří Dientsbier. Na poludnie na hrade Višegrád sa konal slávnostný podpis dokumentov. Na snímke na hrade Višegrád po podpísaní slávnostného vyhlásenia v piatok 15. februára. Zľava československý premiér Marián Čalfa, prezident ČSFR Václav Havel, predseda maďarskej vlády József Antall, maďarský prezident Árpád Göncz, predseda poľskej vlády Jan Krzysztof Bielecki a poľský prezident Lech Walesa.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Konzervatívny József Antall sa na pozícii predsedu vlády zaoberal zachovaním politickej stability, obnovením historickej kontinuity prerušenej komunistickou érou a posilnením vzťahov s Maďarmi žijúcimi v zahraničí.

Nasmeroval krajinu k členstvu v Severoatlantickej aliancii a Európskej únii. Inicioval rozpustenie Varšavskej zmluvy - vojenskej aliancie štátov strednej a východnej Európy pod vedením ZSSR - v roku 1991, čo prispelo k ukončeniu studenej vojny.

József Antall, ktorému bola v roku 1990 udelená Cena Roberta Schumana za podiel na presadzovaní súdržnosti Európy, sa spolu s najvyššími predstaviteľmi ČSFR a Poľska Václavom Havlom a Lechom Walesom 16. februára 1991 podpísal pod vznik Vyšehradskej trojky, ktorá sa po rozdelení ČSFR (1993) zmenila na Vyšehradskú štvorku (V4).

Maďarský premiér József Antall, rešpektovaný za to, že sa k politickým oponentom nesprával ako k nepriateľom, zomrel 12. decembra 1993 po dlhej a ťažkej chorobe v Budapešti vo veku 61 rokov.