Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Magazín

Pred 90 rokmi sa narodil akademický maliar Rudolf Krivoš

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

V januári 2014 si prevzal z rúk prezidenta SR Ivana Gašparoviča štátne vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy.

Tisovec/Bratislava 16. novembra (TASR) – Uznávaný slovenský výtvarník Rudolf Krivoš bol zakladajúcim členom Skupiny Mikuláša Galandu, ktorá sa usilovala o moderný výtvarný výraz v Československu. Vo svojich dielach vytváral archetypy a sugestívne symboly. Ako figuralista hľadal prapodstatu človeka a vecí v ich metamorfózach.

Od narodenia významného výtvarníka uplynie vo štvrtok 16. novembra 90 rokov.

Rudolf Krivoš sa narodil 16. novembra 1933 v Tisovci, kde absolvoval aj gymnaziálne štúdiá. V rokoch 1951 – 1956 študoval na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave na oddelení figurálnej maľby u profesora Jána Mudrocha. Za študijné výsledky a diplomovú prácu – olejomaľbu Vo vinárni – získal v roku 1956 Cenu VŠVU. V tom istom roku sa stal členom Zväzu slovenských výtvarných umelcov.

Následne sa zaradil medzi spoluzakladateľov Skupiny Mikuláša Galandu nesúcej meno významného maliara, grafika a ilustrátora. Umelecké zoskupenie sa vyformovalo v roku 1957 a uprostred dogiem socialistického realizmu presadzovalo moderné umenie.

Vo svojej tvorbe Krivoš využíval predovšetkým hnedú farbu a jej odtiene. Zemité farby umocňovali spätosť s prírodou a červená či tmavočerveno-hnedá, zastúpená v dielach maliara, pripomínala krv. Dominantným motívom výtvarníka bola nanovo objavujúca sa ľudská figúra i nachádzanie identity človeka. Umelec zobrazoval postavu ako deformovanú, pod ťarchou života vydanú napospas priestoru a času.

Meno Rudolfa Krivoša sa spája s označeniami "drsný maliar" a "maliar napätia", pretože jeho človek prechádza neustálymi premenami, deštrukciou a napätím. Pre jeho obrazy je tiež charakteristická brutalita vyžarujúca z figúr, bytostí akoby stiahnutých z kože a drsnosť podčiarknutá tvarmi, reliéfnym podkladom alebo stekajúcimi farbami.

Po 2. zjazde Zväzu slovenských výtvarných umelcov, teda na jeseň 1972, stratili niektorí umelci v dôsledku politického režimu možnosť vystavovať. Jedným, z tých, ktorí odmietli tvoriť v duchu socialistického realizmu bol aj Rudolf Krivoš. Maliara na istý čas vylúčili zo Zväzu slovenských výtvarných umelcov. Po nútenom odmlčaní v 70. a 80. rokoch minulého storočia bol opäť rehabilitovaný. Rozpor jedinca a totalitnej moci sprítomnil v obrazovom cykle Pamätníkov (1987 – 1988), v ktorých sa preskupuje estetický rozmer s občianskou angažovanosťou.

Maliarstvo Rudolfa Krivoša je označované za "modernú klasiku", jeho diela sú zastúpené vo všetkých významnejších verejných galériách. Výtvarník mal veľa samostatných výstav doma i v zahraničí. Diela významného slovenského výtvarníka mohli diváci obdivovať na významných svetových prehliadkach ako napríklad na Bienále mladých v Paríži (1961), Bienále v Sao Paule (1963) či Bienále v Benátkach (1968). Jeho posledná veľká výstava sa konala v roku 2017 v Mirbachovom paláci v Bratislave.

Akademický maliar získal viacero ocenení. Napríklad v roku 1969 to bola Cena Cypriána Majerníka a v januári 2014 si prevzal z rúk prezidenta SR Ivana Gašparoviča štátne vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy.

Rudolf Krivoš, ktorý výrazne ovplyvnil slovenské výtvarné umenie, zomrel 18. októbra 2020 vo veku 86 rokov.