Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Pred kúpou zájazdu sa presvedčte, či je cestovná kancelária poistená

Cestovná kancelária dostáva od poisťovateľa doklad, ktorým sa preukáže svojmu klientovi, že má platné poistenie insolventnosti.

Bratislava 22. mája (TASR) - Zákon o zájazdoch stanovuje povinnosť cestovnej kancelárii (CK) dohodnúť povinné zmluvné poistenie na dostatočnú poistnú sumu, a to v súčasnosti vo výške minimálne 25 % ročných plánovaných tržieb z predaja zájazdov.

Ak tieto tržby majú byť nižšie než v predchádzajúcom roku, CK je povinná dohodnúť povinné zmluvné poistenie na poistnú sumu vo výške minimálne 25 % tržieb v predchádzajúcom roku.

Cestovná kancelária dostáva od poisťovateľa doklad, ktorým sa preukáže svojmu klientovi, že má platné poistenie insolventnosti.

Certifikát o poistení býva súčasťou katalógu CK, resp. jej internetovej stránky a doklad o poistení by mal dostať aj klient, ktorý s CK uzatvoril zmluvu o obstaraní zájazdu. Zoznam poistených cestovných kancelárií je umiestnený aj na stránke Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr, resp. na internetových stránkach poisťovní.

Katarína Janáková z Allianz-Slovenskej poisťovne radí: "Cestovné kancelárie, tie, ktoré sú seriózne, majú tú informáciu zverejnenú, väčšinou buď v katalógu, na svojej webovej stránke, majú ten certifikát na svojich obchodných miestach, ale mali by o tom doklad poskytnúť aj klientovi. V certifikáte je uvedená aj výška poistnej sumy, ktorá je vlastne maximálnym sumárnym plnením pre všetkých klientov v prípade poistnej udalosti a, samozrejme, poisťovateľ. Väčšina poisťovní má na svojich stránkach zoznam cestovných kancelárií, ktoré sú poistené v tej danej poisťovni a je to aj na stránke Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr."