Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Magazín

Prešpurské noviny v slovakizovanej bibličtine vyšli v roku 1783

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Ako prvý ich redigoval evanjelický kňaz a spisovateľ Štefan Leška, ktorého neskôr vystriedal ďalší evanjelický farár Ján Vyskydenský.

Bratislava 1. júla (TASR) - Išlo o prvé noviny, ktoré vychádzali v slovenčine, resp. v slovakizovanej bibličtine. Predstavovali akúsi zjednodušenú verziu nemeckých novín Pressburger Zeitung a ich čitateľmi boli predplatitelia, nedali sa voľne kúpiť. V sobotu 1. júla uplynie 240 rokov odvtedy, keď vyšlo prvé číslo Prešpurských novín (Presspůrske Nowiny).

Z iniciatívy neskoršieho redaktora novín Pressburger Zeitung a Magyar Hírmondó Daniela Tállyaia vyšlo 1. júla 1783 v Bratislave prvé číslo Prešpurských novín vydávaných v slovakizovanej biblickej čestine, resp. v slovakizovanej bibličtine. Boli to prvé slovenské noviny, zameriavali sa na propagáciu osvietenských myšlienok a prinášali spoločenské spravodajstvo. Tlačili sa v bratislavskej tlačiarni Jána Michala Landerera a vychádzali dva až trikrát týždenne s nepravidelným štvorstranovým Prídavkom k Prešpurským novinám.

Ako prvý ich redigoval evanjelický kňaz a spisovateľ Štefan Leška, ktorého neskôr vystriedal ďalší evanjelický farár Ján Vyskydenský. Posledným hlavným redaktorom bol opäť evanjelický farár Ján Šinkovic, ale na tvorbe novín sa podieľali aj Štefan Kromp či Juraj Lesák.

Na ich stránkach sa v roku 1786 objavila aj diskusia o podobe jazyka novín, ktorá naznačila úsilie o stanovenie pevnej jazykovej normy.

Noviny však nemali povolenie prinášať politické spravodajstvo, a tak bol o ne v Bratislave malý záujem. Uvádza sa, že mali len 60 predplatiteľov. Vydávanie Prešpurských novín sa skončilo takmer presne po štyroch rokoch 30. júna 1787.



Zdroj: Kronika Slovenska I. Od najstarších čias do konca 19. storočia, Fortuna Print, Bratislava 1998