Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

V prípade nebezpečenstva sa na letisku riaďte bezpečnostnými pokynmi

Nový terminál letiska Sliač Foto: TASR/Dušan Hein

Pri nepredvídateľných situáciach na letisku netreba zbytočne komplikovať prácu bezpečnostným zložkám dožadovaním sa informácií a služieb, na ktoré sme počas bežnej prevádzky zvyknutí.

Bratislava 2. októbra (TASR) - V prípade mimoriadnej udalosti na letiskách je najdôležitejšie nepodľahnúť panike a riadiť sa pokynmi letiska či prítomných bezpečnostných a záchranných zložiek. "V prípade evakuácie je potrebné využiť únikové trasy, podľa svojich schopností pomôcť osobám so zníženou pohyblivosťou a čakať v mieste sústredenia evakuovaných osôb," vysvetlila pre TASR hovorkyňa bratislavského letiska Dana Madunická.

Mimoriadna situácia, hlavne bezpečnostného charakteru, má nepredvídateľný vývoj a môžu nastať ďalšie hrozby. "Preto je potrebné vždy konať racionálne a efektívne, nezaťažovať tiesňové či telefónne linky a nekomplikovať prácu záchranným a bezpečnostným zložkám dožadovaním sa podrobných informácií a služieb, na ktoré sme počas bežnej prevádzky zvyknutí," objasnila Madunická s tým, že v týchto prípadoch nie je možné okamžite informovať všetkých zúčastnených o tom, čo sa stalo.

Neštandardných a mimoriadnych udalostí, ktoré na letisku môžu nastať, sú desiatky. Ide o rôzne typy tiesní, leteckých nehôd, požiarov či ekologických havárií. Madunická dodala, že bezpečnosť a ostražitosť je v prípade leteckej dopravy vždy na mieste. Z tohto dôvodu je potrebné byť vždy vnímavý a v prípade spozorovania akejkoľvek anomálie túto skutočnosť nahlásiť prítomným bezpečnostným zložkám.