Fenomén prázdnej chladničky spôsobuje, že vyhadzujeme množstvo stále kvalitných a dobrých potravín, ktoré by sme mohli skonzumovať, hovorí mediálna sprostredkovateľka projektu Eva Fúriková.
Autor TASR
Bratislava 15. mája (TASR) – Tri štvrtiny Slovákov zažívajú každý deň tzv. chladničkovú slepotu, teda pocit, že sa v chladničke nenachádzajú potraviny, z ktorých sa dá pripraviť jedlo. Poukazuje na to prieskum jednej z potravinárskych firiem, ktorý realizovala vo viacerých krajinách Európy vrátane Slovenska.
"Fenomén prázdnej chladničky či chladničková slepota spôsobuje, že vyhadzujeme množstvo stále kvalitných a dobrých potravín, ktoré by sme mohli skonzumovať,“ upozornila v súvislosti s prieskumom, realizovaným spoločnosťou Hellmann's Eva Fúriková, mediálny sprostredkovateľ projektu. "Namiesto ich využitia chladničku zatvoríme a objednáme si radšej jedlo s donáškou alebo si vybehneme zobrať nejaký fast food,“ povedala o dôsledku chladničkovej slepoty.
Podľa prieskumu takmer polovica Slovákov (46 percent) otvorí chladničku denne dva- až štyrikrát, takmer tretina (29 percent) päť- až šesťkrát denne. Výrazná väčšina respondentov (88 percent) tak urobí iba na pár sekúnd. "Osem z desiatich Slovákov tvrdí, že vedia vcelku presne povedať, čo v chladničke majú. I napriek tomu tri štvrtiny z nich sa cítia pri pohľade na suroviny v chladničke bezradne a takmer rovnaký počet nevie, čo navariť alebo zjesť, a nemá žiadnu inšpiráciu, čo z nich pripraviť," dodala Fúriková.
Poukázala i na analýzy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, podľa ktorých za rok vyhodia Slováci približne 100 kilogramov potravín na osobu. Z uskutočneného prieskumu vyplýva, že najčastejšie plytvajú čerstvými potravinami, a to najmä ovocím, zeleninou, chlebom, salámami a syrmi. Hlavné argumenty na vyhodenie jedla sú, že začína páchnuť (82 percent) a už nevyzerá pekne (66 percent). Viac ako polovica opýtaných (56 percent) nechce dojesť jedlo, pretože je už pár dní otvorené.
"Fenomén prázdnej chladničky či chladničková slepota spôsobuje, že vyhadzujeme množstvo stále kvalitných a dobrých potravín, ktoré by sme mohli skonzumovať,“ upozornila v súvislosti s prieskumom, realizovaným spoločnosťou Hellmann's Eva Fúriková, mediálny sprostredkovateľ projektu. "Namiesto ich využitia chladničku zatvoríme a objednáme si radšej jedlo s donáškou alebo si vybehneme zobrať nejaký fast food,“ povedala o dôsledku chladničkovej slepoty.
Podľa prieskumu takmer polovica Slovákov (46 percent) otvorí chladničku denne dva- až štyrikrát, takmer tretina (29 percent) päť- až šesťkrát denne. Výrazná väčšina respondentov (88 percent) tak urobí iba na pár sekúnd. "Osem z desiatich Slovákov tvrdí, že vedia vcelku presne povedať, čo v chladničke majú. I napriek tomu tri štvrtiny z nich sa cítia pri pohľade na suroviny v chladničke bezradne a takmer rovnaký počet nevie, čo navariť alebo zjesť, a nemá žiadnu inšpiráciu, čo z nich pripraviť," dodala Fúriková.
Poukázala i na analýzy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, podľa ktorých za rok vyhodia Slováci približne 100 kilogramov potravín na osobu. Z uskutočneného prieskumu vyplýva, že najčastejšie plytvajú čerstvými potravinami, a to najmä ovocím, zeleninou, chlebom, salámami a syrmi. Hlavné argumenty na vyhodenie jedla sú, že začína páchnuť (82 percent) a už nevyzerá pekne (66 percent). Viac ako polovica opýtaných (56 percent) nechce dojesť jedlo, pretože je už pár dní otvorené.