Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Slováci jedia menej mäsa a pijú menej mlieka ako pred 20 rokmi

Ilustračné foto Foto: TASR - Martin Baumann

Vlani vypil priemerný Slovák 45,1 litra mlieka, čo je približne o tretinu menej ako v roku 1996.

Bratislava 18. decembra (TASR) – Slovákom už nechutí mäso ani mlieko tak, ako pred 20 rokmi. Klesá aj spotreba obilnín, soli a cukru. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Slovenského farmárskeho družstva (SFD).

Za posledných 20 rokov klesla spotreba mäsa v porovnaní s rokom 1996 o 6 kilogramov (kg), teda o 9,2 %. Najviac sa prepadla spotreba hovädzieho a teľacieho mäsa, konkrétne o 7 kg. "Naopak, hydinu majú Slováci na tanieroch častejšie ako pred 20 rokmi, keďže jej spotreba v prepočte na jedného obyvateľa bola za analyzované obdobie o 2,6 kg vyššia," konštatovala analytička SFD Eva Sadovská. Hydinu a bravčové mäso tak Slováci konzumujú vo väčšej miere, ako sa odporúča a zvyšuje sa aj spotreba rýb.

Vlani vypil priemerný Slovák 45,1 litra (l) mlieka, čo je približne o tretinu menej ako v roku 1996. V tomto prípade je na Slovensku podľa SFD zaznamenaný klesajúci trend. "V uplynulom roku tak priemerný Slovák vypil iba polovicu z toho, čo by mal. Naopak, v prípade spotreby syrov a tvarohov je zaznamenaný neprehliadnuteľný nárast (z 8,1 kg na 13,9 kg) a odporúčanú hodnotu naopak prekračujeme," dodala Sadovská. Viac, ako je potrebné, si Slováci doprajú aj vajec či masla napriek tomu, že spotreba vajec za posledných 20 rokov klesla.

Slovák v roku 2016 spotreboval v priemere 77,3 kg obilnín (v hodnote múky), pred 20 rokmi to bolo až 105,7 kg. Na tanieroch sa teda obilniny objavujú o 26,9 % menej. Výrazne zvýšený záujem bol naopak evidovaný v prípade cestovín a trvanlivého pečiva.

Znižuje sa aj konzumácia zemiakov, v súčasnosti sa Slovensko ani nepribližuje k jej odporúčanej hodnote. Za posledných 20 rokov klesla o viac ako 40 %. Pokles bol zaznamenaný aj v prípade strukovín, a to približne o pätinu.

Zeleniny si Slováci doprajú o niečo viac ako v minulosti, spotreba ovocia sa však znížila. "Ročná spotreba zeleniny v prepočte na obyvateľa predstavuje necelých 85 % z odporúčanej dávky. V prípade ovocia dokonca iba necelé dve tretiny," priblížila Sadovská.

Na základe prieskumu Slováci menej sladia cukrom, zato však viac medom ako v roku 1996. Taktiež menej solia a vypijú viac kávy.