Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

PRIESKUM: Slovákov trápi únava, vyše polovica má vyčerpaný organizmus

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Telesné a duševné zdravie veľmi úzko súvisia.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Slovákov trápi únava. Vyše polovica opýtaných (takmer 57 percent) má vyčerpaný organizmus, vyplýva to z prieskumu vypracovaného Inštitútom stresu. Zúčastnilo sa na ňom 852 ľudí (prevažovali najmä ženy) z celého Slovenska v júli a auguste tohto roka.

Zvýšenú únavu má pociťovať i mladá generácia ľudí medzi 18. až 29. rokom života. "Boli na tom najhoršie hneď za ľuďmi nad 65 rokov," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave vedúci Inštitútu stresu Karol Kováč. Prieskum vypracoval inštitút pre súkromnú zdravotnú poisťovňu Dôvera.

Väčšiu vyčerpanosť odhalil prieskum u ľudí, ktorí sú vysoko zaťažení stresom a majú voči nemu zníženú odolnosť. Čím je organizmus podľa Kováča v horšej fyzickej kondícii, tým je voči stresu menej odolnejší. Horšie ho teda môžu zvládať tí, ktorí trpia bolesťami či inými telesnými problémami. S narastajúcim vekom je odolnosť voči stresu nižšia.

Telesné a duševné zdravie podľa Kováča veľmi úzko súvisia. Ak má niekto dlhodobý zdravotný problém, duševné zdravie sa mu môže ľahko naštrbiť. Najmä ľudia s pohybovými problémami majú nábeh i na duševnú liečbu. Platí to však i opačne. Ak niekto dlhodobo čelí stresu a je v duševnej nepohode, horšie čelí riziku civilizačných ochorení, napríklad tých kardiovaskulárnych.

Dlhodobé telesné obmedzenie prináša v živote nutné zmeny, ovplyvňuje to i fungovanie v rodine, práci či vo voľnom čase, upozornil psychiater Matúš Martinka. Môže to podľa neho viesť k pocitom neistoty, rozvíjať sa môže úzkosť prípadne depresia.

Aby sa zdravotné problémy neskomplikovali až do štádia, keď potrebné liečiť i dušu, treba podľa Martinku dbať na dostatočnú psychohygienu i spánok. "Teda činnosti, ktoré vrátia človeku jeho duševnú rovnováhu," povedal. Najlepšou psychohygienou pre manuálne pracujúceho človeka má byť pokojná aktivita ako knihy a krížovky. "Kto pracuje duševne, ten si výborne vyčistí hlavu pri športe," odporučil Martinka.

Ak sa už podľa odborníkov objaví zdravotný problém, k liečbe treba pristupovať zodpovedne a dodržiavať odporúčania lekára, aby sa pacient čo najrýchlejšie uzdravil.