Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Princ Philip (97) osobne šoféroval auto, ktoré sa zrazilo s minivanom

Princ Philip, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Od nástupu Alžbety II. na trón v roku 1952 plní princ Philip dôležitú úlohu v mnohých aspektoch spoločenského života a zastáva mnohé čestné funkcie.

Londýn 18. januára (TASR) - Princ Philip, manžel britskej kráľovnej Alžbety II., vyviazol zo štvrtkovej autonehody dvoch vozidiel, ktorej bol účastníkom, bez zranení, zostal však šokovaný a otrasený. Informoval o tom denník Daily Mail.





K nehode došlo približne o 15.00 h miestneho času (16.00 h SEČ) neďaleko kráľovského sídla Sandringham v anglickom grófstve Norfolk. Auto značky Land Rover, ktoré 97-ročný Philip riadil, vychádzalo z vedľajšej komunikácie na cestu A149 pri obci Babingley, kde sa zrazilo s minivanom. Po náraze sa princovo auto, v ktorom sedel okrem neho aj jeho osobný strážca, prevrátilo na bok. Philip aj jeho ochrankár zostali po nehode nezranení, v minivane utrpeli ľahké zranenia dve osoby, ktoré ošetrili v neďalekej nemocnici.

Buckinghamský palác potvrdil, že za volantom Land Roveru sedel manžel britskej kráľovnej.

Princ aj vodič druhého vozidla sa podrobili dychovým skúškam, ktorých výsledok bol negatívny, informovala televízia Sky News.

Od nástupu Alžbety II. na trón v roku 1952 plní princ Philip dôležitú úlohu v mnohých aspektoch spoločenského života a zastáva mnohé čestné funkcie. Kráľovnú sprevádzal na oficiálnych cestách po celom svete. S kráľovnou majú štyri deti - Charlesa, Anne, Andrewa a Edwarda -, osem vnúčat a šesť pravnúčat. V roku 2017 sa Philip kvôli zdravotným problémom stiahol z verejného života.

Svedok opísal, ako princovi Philipovi pomáhal



Jeden zo svedkov štvrtkovej nehody na východe Anglicka, ktorej účastníkom sa stal manžel britskej kráľovnej Alžbety II. princ Philip, v piatok opísal, ako mu pomáhal vyslobodiť sa z prevráteného auta.

Na otázku spravodajskej televízie BBC, či zostal princ po nehode v aute uväznený, 75-ročný svedok nehody, vodič menom Roy Warne, odpovedal: "Áno. Požiadal som ho, aby si posunul ľavú nohu a tým si uvoľnil pravú. Potom som mu pomohol dostať sa z auta."

Dodal, že vojvodu z Edinburghu chytil okolo pása a vyslobodil ho spod posuvnej strechy vozidla. Podľa neho nebol princ zranený, ale zostal šokovaný a otrasený.

Privolaný lekár po prehliadke potvrdil, že Philip neutrpel nijaké zranenia. Vodička minivanu (28) si zranila koleno a 45-ročná pasažierka si zlomila zápästie. V aute sa nachádzal aj deväťmesačný chlapček, ktorý podľa polície vyviazol bez zranení.

Spravodajská stanica Sky News informovala, že na ceste, kde došlo k nehode, nariadili v piatok miestne úrady znížiť rýchlosť áut a nainštalovali tam bezpečnostné kamery.