Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Princ Philip oslavuje 98. narodeniny

Na archívnej snímke britský princ Philip. Foto: TASR/AP

Vojvodu z Edinburghu — ako znie jeho oficiálny titul — sa v poslednom čase zdržiava prevažne v kráľovskom sídle Sandringham v anglickom grófstve Norfolk a na verejných podujatiach ho už skoro nevídať.

Londýn 10. júna (TASR) - Britský princ Philip, manžel kráľovnej Alžbety II., oslavuje v pondelok 98. narodeniny. Ako prežije tento deň, odmietol Buckinghamský palác konkretizovať so zdôvodnením, že je to súkromná záležitosť, uviedla agentúra DPA.

Narodil sa 10. júna 1921 na gréckom ostrove Korfu, v roku 1947 sa oženil s vtedajšou korunnou princeznou Alžbetou, s ktorou sú manželmi už 71 rokov.

Vojvodu z Edinburghu — ako znie jeho oficiálny titul — sa v poslednom čase zdržiava prevažne v kráľovskom sídle Sandringham v anglickom grófstve Norfolk a na verejných podujatiach ho už takmer nevídať. Nezúčastnil sa ani na sobotňajšej vojenskej prehliadke v Londýne, ktorá sa konala pri príležitosti oficiálnych osláv 93. narodenín kráľovnej Alžbety II.

Agentúra DPA však píše, že na svadbe príbuzných kráľovskej rodiny v máji sa objavil s dobrou náladou a žartoval s ostatnými hosťami.

Princ Philip spôsobil začiatkom tohto roka dopravnú nehodu, pri ktorej utrpeli zranenia dve ženy. Po dlhej verejnej diskusii o starých ľuďoch za volantom sa nakoniec svojho vodičského preukazu vzdal.