Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Princovia William a Harry otvorene o tom, ako prežívali Dianinu smrť

Na archívnej snímke britskí princovia William a Harry (vľavo). Foto: TASR/AP

Obaja vyjadrili šok, ktorý zažili, keď zistili, že ich mama zahynula pri automobilovej nehode a spomínali, ako sa im kráľovná Alžbeta II. snažila dožičiť čas na to, aby mohli smútiť v súkromí.

Londýn 23. augusta (TASR/TERAZ.sk) - Princovia William a Harry opísali v sérii rozhovorov pre najnovší dokument z dielne britskej spravodajskej stanice BBC veľmi otvorene, ako pred dvadsiatimi rokmi prežívali smrť svojej matky, princeznej Diany. Obaja vyjadrili šok, ktorý zažili, keď zistili, že ich mama zahynula pri automobilovej nehode a spomínali, ako sa im kráľovná Alžbeta II. snažila dožičiť čas na to, aby mohli smútiť v súkromí.

Harry (32) potvrdil, že so smrťou matky ich oboznámil otec, princ Charles. "Bol tu pre nás... snažil sa vydať zo seba to najlepšie," dodal v tejto súvislosti mladší z princov.

Harry tiež uviedol, že je spätne veľmi rád za to, že mohol kráčať v pohrebnom sprievode za rakvou svojej matky. Princ, ktorý mal v čase Dianinej smrti iba 12 rokov, pritom nedávno túto skúsenosť opísal ako niečo, čo by sa "nemalo vyžadovať od nijakého dieťaťa".

Na archívnej snímke z 21. decembra 1984 zľava kráľovná matka, britská kráľovná Alžbeta II., princ William, princ Harry, princezná Diana a princ Charles pózujú počas krstín princa Harryho v Londýne. Kráľovná Alžbeta II. sa stane v stredu 9. septembra 2015 najdlhšie vládnucim monarchom v britskej histórii.
Foto: TASR


V rámci nového 90-minútového dokumentu - s názvom Diana, sedem dní - mapujúceho týždeň po princezninej smrti, však povedal, že síce nemá názor na to, či to "bolo dobré alebo zlé", keď sa na udalosti díva spätne, je rád, že sa na pohrebnom sprievode zúčastnil. Harry vzdal zároveň úctu svojmu otcovi za to, akým spôsobom sa po smrti matky staral o neho a jeho brata Williama.

"Jedna z najťažších vecí, akú musí rodič urobiť, je povedať svojim deťom, že ich druhý rodič zomrel... Ako sa s tým môžete vyrovnať, to neviem... avšak on tu bol pre nás," povedal Harry. Na margo samotnej smrti svojej matky princ uviedol, že jedna z najhorších vecí, s ktorými sa treba vyrovnať je skutočnosť, že "ľudia, ktorí ju prenasledovali do tunela, sú tými istými ľuďmi, ktorí ju následne fotografovali, v čase keď zomierala na zadnom sedadle auta".

Princezná Diana zahynula spoločne so svojím posledným partnerom Dodim al Fayedom 31. augusta 1997 po tom, ako ich auto havarovalo na ceste v parížskom tuneli. Vyšetrovanie z roku 2008 odhalilo, že príčinou smrti páru bola hrubá nedbanlivosť ich podnapitého šoféra Henriho Paula a tiež konanie paparazzov, ktorí ich počas celej jazdy prenasledovali, pripomenula BBC.



Starší z Dianiných synov, princ William (35), v spomínanom dokumente, ktorý BBC odvysiela už túto nedeľu, hovorí, že kráčanie v sprievode za rakvou bolo "jednou z najťažších vecí", aké v živote spravil. Vojvoda z Cambridge, ktorý mal v tom čase 15 rokov, spomenul, ako počas tejto "veľmi dlhej, osamelej prechádzky", využil svoju vtedajšiu ofinu ako ochranu pred okolím.

"Myslel som si, že keď sa pozriem do zeme a vlasy mi padnú do tváre, nikto ma nemôže vidieť," povedal William, ktorý na margo svojej a bratovej účasti na pohrebnom sprievode uviedol, že išlo o rozhodnutie celej rodiny, ktoré nebolo jednoduché. Cítil, že musí nájsť rovnováhu medzi povinnosťami princa a sebou samým, ktorý by sa chcel najradšej zavrieť do izby a plakať, lebo prišiel o mamu.

Harryho a Williama v pohrebnej procesii sprevádzal ich otec princ Charles, starý otec princ Philip a tiež strýko Earl Spencer, brat zosnulej Diany. Práve Spencer nedávno rozhodnutie zahrnúť do sprievodu aj dvoch maloletých princov opísal ako "bizarné a kruté". Samotný princ Harry ešte v júni v rozhovore pre americký týždenník Newsweek túto skúsenosť tiež popísal ako niečo, "čo by za žiadnych okolností" nemalo zažiť nijaké dieťa a uviedol, že rovnaká situácia by už podľa neho dnes nenastala. V aktuálnom rozhovore pre BBC však Harry potvrdil slová svojho staršieho brata Williama, že účasť princov na sprievode bola kolektívnym rozhodnutím rodiny, za ktoré je pri spätnom pohľade rád.

Na archívnej snímke z 20. decembra 1992 v Soule britský princ Charles a princezná Diana.
Foto: TASR/AP Photo


Podľa dlhoročného komentátora diania v britskej kráľovskej rodine, Richarda Fitzwilliamsa, odráža zmena Harryho pohľadu na vec uvedomenie si, že práve jeho účasť poskytla v tom čase útechu miliónom ľudí. "Tento najnovší dokument sa pokúša dať do kontextu to, čo sa stalo. (Harryho vyjadrenia) odhaľujú, že je rád, že spravil niečo, čo hoci jemu to v tom čase nepomohlo, evidentne prinieslo obrovskú útechu miliónom ľudí, ktorí (sprievod) sledovali," povedal Fitzwilliams a dodal, že samotná skutočnosť, že obaja princovia sa na procesii zúčastnili, bez debaty pomohla mnohým ďalším ľuďom.