Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Pripravte si kabáty: Zima udrie plnou silou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu už od nedele budú dosahovať denné teploty najviac 6 až 7 stupňov Celzia, v severnejších oblastiach ešte menej.

Bratislava 16. novembra (TASR/Teraz.sk) – Po novembrových dňoch, ktoré pripomínali viac jar, než záver jesene, zavíta na Slovensko zima. Od budúceho týždňa bude mrznúť a snežiť dokonca aj v nížinách.
„Ochladenie, ktoré sa začne už cez tento víkend, bude citeľné hlavne v noci, pričom aj v nížinách bude mrznúť. V druhej polovici novembra napokon mráz v nížinách nie je nezvyčajný a vyskytuje sa takmer každoročne. Ešte výraznejšia vlna ochladenie by mala nasledovať v závere mesiaca. Prognózy naznačujú, že by už konečne mohla nastúpiť zima so snehom a silnejšími mrazmi,” povedal pre TASR klimatológ Pavel Matejovič.

Podľa jeho slov by malo byť ochladenie tento raz výraznejšie, než v závere októbra, kedy snehová nádielka zasypala len horské oblasti, zatiaľ čo v nižších polohách a v Bratislave sa prílev chladného vzduchu prejavil len poklesom denných teplôt.

Keď v novembri prichádzala zima...


Teraz by to však malo byť inak. Podľa predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu už od nedele budú dosahovať denné teploty najviac 6 až 7 stupňov Celzia, v severnejších oblastiach ešte menej. V noci sa dajú očakávať mrazy, v nedeľu v dolinách a kotlinách pri vyjasnení až mínus 5 až mínus 10 stupňov. Očakáva sa slabé sneženie, snehové prehánky, v nížinách možno i sneh s dažďom.

Takto vyzerá aktuálna fotka z 15. novembra – rozkvitnuté ruže v záhradách.
Foto: Teraz.sk - Márius Kopcsay


Ďalšie ochladenie má potom podľa predpovedných modelov nastať opäť v závere budúceho týždňa, keď sa aj denné teploty priblížia k nule a nočné klesnú ešte hlbšie pod bod mrazu.

„Je to ešte však ďaleko a také prognózy sú neisté. V každom prípade však aktuálne ochladenie príde,“ povedal Pavel Matejovič.

V minulosti sa pritom vyskytli aj novembre, keď prevládalo chladné počasie už od začiatku mesiaca, takže sa dalo hovoriť nielen o prechodnom ochladení, ale o včasnom nástupe skutočnej zimy. Takto to bolo napríklad v roku 1995, keď napadol sneh už začiatkom novembra a zotrval aj v nižších polohách s krátkymi prestávkami až do polovice marca. Bohužiaľ bol touto prestávkou práve Štedrý deň 1995, kedy sa oteplilo, no už na prvý a druhý sviatok vianočný sa zima vrátila v plnej sile. Pamätajú si na ňu mnohí Bratislavčania, pretože snehová pokrývka v hlavnom meste vydržala až rekordných 92 dní v kuse.

V roku 1988 mala dokonca priemerná teplota v novembri zápornú hodnotu a mesiac bol najchladnejším mesiacom celej zimy.

Graf znázorňuje odchýlku priemerných zimných teplôt v rokoch 1775 až 2018 v Bratislave, v porovnaní s priemerom 1901 až 2000. Ako vidieť, po roku 1990 jednoznačne prevládajú teplé zimy.
Foto: Teraz.sk


Aká je pravdepodobnosť bielych Vianoc?


Tento november však taký určite nebude. Mimoriadne teplé počasie pretrváva už od apríla a ani nastávajúce ochladenie na tom zatiaľ veľa nemusí zmeniť.

„Prvá polovica novembra bola mimoriadne teplá a priemer teploty dosiahol na juhozápadnom Slovensku až 11 stupňov, čo je viac než doposiaľ najteplejší november v histórii. Priemerná mesačná teplota v novembri totiž na základe dlhodobého priemeru predstavuje na juhozápade asi 5 stupňov. Čiže terajšie ochladenie priemernú hodnotu zníži, mesiac však bude ako celok stále teplotne nadnormálny,“ doplnil klimatológ.

Či chladné počasie vydrží aj v decembri, alebo dokonca či budú tento rok biele Vianoce a aká bude nastávajúca zima, o tom je ešte skoro hovoriť. Predpovedné modely „vidia“ približne dva týždne dopredu, teda ako bude v decembri, možno v tejto chvíli odhadovať iba pomocou štatistických údajov.

„Na základe štatistiky je skôr pravdepodobné, že Vianoce budú na juhozápadnom Slovensku bez snehu. Vo všeobecnosti je totiž asi len 30-percentná pravdepodobnosť, že sviatky bývajú biele aj v nižších polohách. Navyše, naposledy sa ozajstné biele Vianoce na celom území Slovenska, vrátane nížin, vyskytli v roku 2002. Odvtedy sa sneh počas Vianoc na juhozápadnom Slovensku vyskytoval len na niektorých miestach, ako napríklad v roku 2012 a tiež pre dvoma rokmi, kedy sa tu ojedinele vyskytla symbolická snehová pokrývka. Na horách je to samozrejme iné, tam je pravdepodobnosť bielych Vianoc oveľa väčšia, napríklad na Štrbskom Plese približne 95-percentná. Aké však budú tieto Vianoce sa nedá v tejto chvíli predpovedať. Nedá sa ani vylúčiť, že budú biele,” povedal pre TASR klimatológ Pavel Matejovič.

Pripomeňme známe príslovie „Katarína na ľade, Vianoce na blate,“ ktoré odráža skúsenosť, že aj keď sa zima začne už v novembri, málokedy jej vystačí dych až do Vianoc. Prvá polovica by však toho roku mala platiť – Katarína podľa všetkého „na ľade“ naozaj bude.