Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Magazín

Problémy Grécka sa turizmu nedotknú

Problémy Grécka sa turizmu nedotknú Foto: CK Settour

Prebiehajúca ekonomická situácia nemusí slovenským turistom v gréckych dovolenkových destináciách pokaziť letnú dovolenku.

Koufonisi/Grécko 21. júla (OTS) - Ekonomická situácia v Grécku so sebou prináša úsporné opatrenia. Od pondelka mali zdražiť viaceré potraviny a služby, krajina zvyšuje DPH na niektoré produkty z 13 na 23%. Bola to podmienka veriteľov, aby vôbec začali rokovania o novej pomoci pre Grécko. Grécke médiá zverejnili zoznam tovarov a služieb, za ktoré ľudia v krajine zaplatia viac, sú medzi nimi základné potraviny ako čerstvé a mrazené mäso, káva, čaj, džúsy, vajcia, jogurty, mliečne výrobky ale i alkohol, toaletný papier či kondómy. Za tradičnú grécku pálenku ouzo, ktorú si mnohí turisti odnášajú z dovolenky ako suvenír, tak zaplatia viac.

Úsporné opatrenia možno nie sú najpríjemnejšie, ale slovenským turistom by nemali pokaziť dovolenku a ekonomická situácia určite nie je dôvodom na storno zájazdu. Tvrdí to riaditeľ cestovnej kancelárie Settour a majiteľ cestovateľského portálu www.malyprinc.sk Andrej Maťko, ktorý odišiel na vlastnej koži preveriť situáciu na grécky ostrov Koufonisi.

Podľa jeho slov nenastali také závažné politicko- ekonomické dôvody, aby sa mali turisti obávať do Grécka vycestovať a rušiť letnú dovolenku. „Aktuálna situácia nie je dôvodom pre storno zájazdu a vrátanie peňazí. Iná situácia by nastala, ak by vypukol celoštátny štrajk alebo nepokoje. Takýto scenár však podľa v dovolenkových destináciách momentálne zrejme nehrozí a ak by k nemu došlo, tak skôr v mestách ako sú Atény,” hovorí zo skúsenosti Andrej Maťko.

Podľa jeho slov grécke dovolenkové destinácie fungujú až na malé obmedzenia bez problémov. „Treba si však vziať so sebou viac hotovosti a nespoliehať sa na používanie platobnej karty, pretože výber z bankomatov nefunguje všade a vždy. Ideálne je mať hotovosť na celý pobyt a v menších nominálnych hodnotách, do 100 eur,” radí.

Služby pre turistov ako je doprava, prevádzka reštaurácií a barov, výletné lode, transfery a lety fungujú ako doposiaľ. A po dohode s veriteľmi vychádzame z toho, že situácia sa celkom znormalizuje. Okrem toho, všetci touroperátori robia všetko pre to, aby nenastali žiadne komplikácie a turisti si mohli užiť hladký priebeh dovolenky nepoznačený momentálnou politicko-ekonomickou situáciou,” uzatvára Andrej Maťko.