Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Magazín

Do výtvarného projektu Gumhead sa môže zapojiť so žuvačkou ktokoľvek

Na snímke veľkorozmerná socha hlavy kanadského umelca Douglasa Couplanda. Umiestnená je v centre kanadského mesta Vancouver vedľa tamojšej galéria umenia. Na sochu hlavy s názvom Gumhead pripevňujú okoloidúci žuvačky, čím sa podieľajú na tvorbe interaktívneho - verejného umenia. FOTO TASR/Tomáš Doboš

Na tvorbe netradičného interaktívneho diela sa môžu už niekoľko týždňov podieľať návštevníci a obyvatelia kanadského Vancouveru.

Vancouver 27. augusta (TASR) - Na tvorbe pomerne netradičného interaktívneho diela sa môžu už niekoľko týždňov podieľať návštevníci a obyvatelia kanadského Vancouveru. Na olejové farby či sochárske náčinie pritom ale odkázaní nie sú. Stačí im obyčajná žuvačka.

Spomínané výtvarné dielo sa realizuje od mája do septembra tohto roka v susedstve Vancouver art gallery (VAG). O čo vlastne ide? Na ulici Howe Street je umiestnená veľkorozmerná hlava zobrazujúca známeho 52-ročného kanadského umelca Douglasa Couplanda, ktorý má vo VAG momentálne výstavu svojich diel. A práve asi 2,5 metra vysoká socha jeho hlavy s príznačným názvom "Gumhead", je predmetom verejného umenia. Vancouverčania a návštevníci mesta ju už niekoľko týždňov oblepujú žuvačkami rôznych farieb, čím sa prakticky neustále mení jej podoba. Interaktívny autoportrét zmieneného umelca bude vytváraný ešte niekoľko dní - dokončiť ho majú začiatkom septembra.

Coupland s obľubou zapája "ostatných" do tvorby svojich diel. Z mnohých materiálov, s ktorými doteraz pracoval, možno spomenúť napríklad bronz, farbu, fotografie, samolepky, gumu, ale aj plast, lego, cigaretové fólie či spomínanú žuvačku. Kanaďan, ktorý je zároveň autorom viacerých románov, poviedok, dramatických diel a scenárov, syntetizuje vo svojej multižánrovej tvorbe takzvanú "high" a "low" kultúru, náboženstvo či zmeny v ľudskej existencii spôsobené modernými technológiami.

Informácie o výtvarnom projekte Gumhead získala TASR z internetovej stránky vancouverskej galérie umenia.