Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Projekt Kto hovorí, že som outsider? spojí SR s Nórskom a Islandom

Podanie rúk Foto: TASR/AP

Projekt prinesie sériu žurnalisticky, fotograficky a filmársky spracovaných príbehov ľudí, ktorí sa prostredníctvom umenia včlenili do cudzej spoločnosti, adaptovali sa a dokázali v nej preraziť.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Zvýšenie povedomia o kultúrne rozmanitosti, rozvoj a ochranu kultúrneho dedičstva a prezentáciu súčasného umenia má za cieľ projekt Kto hovorí, že som outsider?. Projekt spájajúci Nórsko, Island a Slovensko, podporený z nórskych grantov, prinesie sériu žurnalisticky, fotograficky a filmársky spracovaných príbehov ľudí, ktorí sa prostredníctvom umenia včlenili do cudzej spoločnosti, adaptovali sa a dokázali v nej preraziť.

"Myšlienka vznikla vďaka nášmu kolegovi Jurajovi Kušnierikovi, ktorý bol veľkým obdivovateľom Islandu, celý projekt zastrešoval, bohužiaľ, minulý rok zomrel, a my sme sa rozhodli, že v projekte budeme pokračovať," uviedla dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Veronika Pizano, kultúrna referentka projektu, ktorý má priniesť príklady hodnotných umeleckých diel z Nórska a Islandu s dôrazom na integráciu menšín a sociálne znevýhodnených skupín obyvateľstva.

Projekt realizuje vydavateľstvo W Press vydávajúce časopis .týždeň. Jeho reportéri vycestujú v novembri na Island a do Nórska, aby priamo tam zistili, v čom spočíva úspech týchto krajín pri začleňovaní znevýhodnených skupín do spoločnosti. Projekt sa zameriava na menšiny, zdravotne znevýhodnených a mentálne znevýhodnených ľudí, ľudí bez domova, utečencov, migrantov alebo cudzincov dlhodobo žijúcich na Slovensku, ktorí sa nemusia cítiť začlenení do spoločnosti. "Naši ľudia prinesú informácie, reportáže, fotky, videá. Výstupy projektu predstavíme na festivale Norway and Iceland meet Slovakia," povedala pre TASR Pizano s tým, že textový, vizuálny aj audio-vizuálny obsah stretnutí na Islande a v Nórsku sa bude už v nasledujúcich mesiacoch zverejňovať na www.tyzden.sk/festival.

Festival Norway and Iceland meet Slovakia sa uskutoční od 22. do 24. februára 2017 v Bratislave. Prostredníctvom filmov, fotografií, divadelných a hudobných vystúpení predstaví sociálne znevýhodnených ľudí ako súčasť spoločnosti, v programe nebudú chýbať diskusie, výstava, uvedenie knižnej publikácie a natáčanie relácie .pod lampou. Cieľovou skupinou projektu sú najmä mladí dospelí ľudia, študenti a umelci, ale aj menšiny, ľudia rôznych kultúr a sociálne znevýhodnené skupiny.

Islandskými partnermi projektu sú Iceland Music Export (organizátor hudobného festivalu Iceland Airwawes) a The Icelandic Film Center. Partnerom z Nórska je organizácia Fargespill, ktorá je príkladom, ako sa dá pomôcť mladým ľuďom z rôznych kultúr, národných a náboženských prostredí, sprostredkovať ich vzájomné porozumenie a integráciu do spoločnosti. "Je to inštitúcia, ktorá sa snaží o inklúziu migrantov, imigrantov a utečencov, nielen dospelých, ale najmä detí. Táto skupina by vo februári mala prísť aj na náš festival," dodala Pizano na margo nórskej organizácie, ktorej sa darí ľudí rôznych kultúr začleniť prostredníctvom umenia do spoločnosti.