Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Raperka Aless sa stala súčasťou projektu o kyberšikanovaní

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Projekt je určený najmä druhému stupňu základných škôl a stredným školám, ktoré si ho môžu objednať bezplatne na www.kybersikanovanie.sk.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Sériu interaktívnych prednášok na tému kyberšikanovanie pod názvom Narodení pre výhru - Aless a kyberšikanovanie.sk odštartovalo v utorok (13. 9.) v Bratislave občianske združenie eSlovensko. Prednáška s audiovizuálnymi a hudobnými prvkami zavíta i do Šale, Čadce, Žiaru nad Hronom a ďalších slovenských miest. "Projekt reaguje na prieskum, podľa ktorého by až 90 percent učiteľov privítalo viac informácií o kyberšikanovaní. Šikanovanie sa radí medzi najzávažnejšie ohrozenia mládeže na Slovensku," TASR informoval Milan Urbaník, PR manažér eSlovensko.

Dvojmesačné vzdelávaco-hudobné turné sa koná pilotne v desiatich slovenských mestách pre vyše 10.000 mladých ľudí (12 - 19 rokov), 500 pedagógov, novinárov a ďalších pracovníkov s mládežou. Projekt je určený najmä druhému stupňu základných škôl a stredným školám, ktoré si ho môžu objednať bezplatne na www.kybersikanovanie.sk.

Raperka Aless sa venuje téme šikany aj vo svojej tvorbe.
Foto: Facebook Aless Capparelli


Prednášku moderuje spoluautor projektu Miro Drobný a slovenská raperka Aless, ktorá sa venuje téme šikany aj vo svojej tvorbe. Publikum sa do obsahu prezentácie, ktorá má osloviť mládež prostredníctvom emócií a individuálneho prežívania, môže zapojiť. Projekt chce ukázať, ako vníma kyberšikanovanie obeť, agresor a blízke okolie. "Informácie, osobné výpovede ľudí alebo umelecké zážitky získané mimo školských lavíc majú vo výchove detí a mládeže čoraz väčšiu váhu. Neformálne vzdelávanie dopĺňa a spestruje školské osnovy. Prvýkrát na Slovensku prichádzame s originálnou formou 'hudobnej' prevencie, ešte k tomu pri tak vážnej téme ako kyberšikanovanie," konštatoval Miro Drobný. Na adresu 18-ročnej raperky, ktorá si internetové posmešky, urážanie či ponižovanie vyskúšala na vlastnej koži, dodal: "Obdivujem Aless, že má odvahu o svojom príbehu otvorene rozprávať. Verím, že všetci sú narodení pre výhru len sa netreba nikdy vzdávať. Aless, je tým príkladom."