Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

FOTO: Prvá benátska gondolierka oznámila, že sa stala transgenderom

Benátky, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Alex Hai na svojej stránke píše, že teraz už nie je správne a úctivé hovoriť v súvislosti s jeho osobou v ženskom rode alebo ako o Alexandre.

Rím 23. júna (TASR) - Žena, ktorá sa pred desiatimi rokmi preslávila ako prvá gondolierka v Benátkach, oznámila, že je transgenderom. Oznámenie o tom je od stredy na facebookovej stránke Alex Hai a zaznelo aj v interview pre internetové rádio Radiolab.

Ako informovala agentúra ANSA, Alex Hai na svojej stránke píše, že teraz už "nie je správne a úctivé hovoriť" v súvislosti s jeho osobou v ženskom rode alebo ako o Alexandre.

Alex Hai - ešte ako žena - získala gondoliersku licenciu v roku 2011. Stala sa vôbec prvou gondolierkou vo viac ako tisícročnej histórii, keď toto remeslo ovládali v Benátkach výhradne muži.



Vo svojom príspevku na Facebooku Hai píše, že sa veslovaniu venoval aj v tele ženy, "ktorou sa však nikdy necítil byť". Dodal, že "ženou už nie je a boj za feminizmus nie je mojím osobným bojom". Spresnil, že prácu gondoliera chce robiť aj naďalej, lebo "ju má z celého srdca rád".

Získať licenciu na prácu gondoliera v Benátkach nie je ani jednoduché ani lacné. Uchádzači musia byť fyzicky zdatní a mať rozsiahle znalosti z miestopisu, histórie a okrem taliančiny vedieť aj po anglicky. Zo svojich znalostí sú pravidelne skúšaní.