Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Prvý október patrí od tohto roku aj milovníkom kávy

Foto: TASR/AP

Popri produkcii kávy sa má pozornosť venovať aj životnému štýlu súvisiacemu s kávou, jej chuťovým vlastnostiam, jej vplyvom na zdravie človeka a kávovej kultúre.

Miláno/Londýn/Chelmsford 1. októbra (TASR) - Tohtoročný prvý Medzinárodný deň kávy vyhlásia 1. októbra na Svetovej výstave Expo 2015 v Miláne. Rozhodli o tom v roku 2014 členovia Rady Medzinárodnej organizácie kávy (ICO) v Londýne. Od roku 2015 sa bude Medzinárodný deň kávy sláviť 1. októbra a na celom svete sa má stať príležitosťou, aby sa káva a všetko, čo sa s ňou spája, podporovalo a prehlbovalo.

Popri produkcii kávy sa má pozornosť venovať aj životnému štýlu súvisiacemu s kávou, jej chuťovým vlastnostiam, jej vplyvom na zdravie človeka a kávovej kultúre.

Pred vyhlásením Medzinárodného dňa kávy sa v dňoch 28.-29. septembra 2015 uskutočnilo v Miláne 115. zasadnutie orgánov ICO, ktoré má pokračovať aj v piatok 2. októbra. Prvé Globálne fórum o káve je naplánované na dnes a na 1. októbra. Na Globálnom fóre o káve chcú odborníci diskutovať o pôžitku, ktorý jej konzumácia prináša, o jej zdravotných vplyvoch a o udržateľnosti pri jej pestovaní.

Pre milovníkov "čierneho" nápoja sa Medzinárodný deň kávy môže stať príležitosťou na vyskúšanie nových a rôznych druhov kávy, podporu nezávislých podnikov spracúvajúcich kávové zrná alebo všeobecnú podporu konzumácie prostredníctvom podujatí organizovaných združeniami "kávičkárov". ICO navrhla, aby sa pri príležitosti Medzinárodného dňa kávy organizovali napríklad ochutnávky v blízkosti svojho bydliska či na pracovisku.

Ak je to možné, majitelia kaviarní by mohli 1. októbra ponúkať tento nápoj so zľavou. Pre tých, čo chcú vedieť o káve viac, je vhodné pripraviť prednášky odborníkov. Dajú sa tiež organizovať súťaže, napríklad aj umelecké, v oblasti fotografie, básnickej tvorby, maľby a podobne, prípadne dielne na tému: ako pripraviť chutnú a kvalitnú kávu.

Ak je to lokálne možné, odporúča sa sprístupniť miesta pestovania kávy a jej ďalšieho spracovania s cieľom priblížiť verejnosti to, čo predchádza prvému hltu "čierneho" moku.

Portál venovaný talianskemu espressu už od 25. septembra informuje o prvom Medzinárodnom dni kávy a vyzýva všetkých milovníkov kávy na svete na virtuálny prípitok 1. októbra presne o 11.00 h SELČ. Portál ich povzbudzuje k tomu, aby z prípitku, kdekoľvek ho milovníci kávy prednesú, urobili fotografie alebo krátke videozáznamy, prípadne aj takzvané selfie, pridali k nim hashtag #INTERNATIONALCOFFEEDAY a prispeli k vytvoreniu "krásnej virtuálnej galérie".

Svetová výstava v Miláne EXPO 2015 sa koná pod heslom "Uživiť planétu, energia pre život" od 1. mája do 31. októbra 2015 za účasti 145 krajín sveta vrátane Slovenska.