Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Prvý telefónny zoznam vyšiel v tlači pred 140 rokmi v meste New Haven

Archívna snímka. Foto: TASR - J.Valko

Prvý telefónny zoznam na svete vyšiel v 21. februára 1878 a tvoril ho list papiera, na ktorom bolo uvedených 50 účastníkov telefónnej siete mesta New Haven nachádzajúceho sa v štáte Connecticut.

New Haven/Bratislava 21. februára (TASR) - Od vydania prvého telefónneho zoznamu na svete uplynie v stredu 21. februára 140 rokov.

Prvý telefónny zoznam na svete vyšiel v 21. februára 1878 a tvoril ho list papiera, na ktorom bolo uvedených 50 účastníkov telefónnej siete mesta New Haven nachádzajúceho sa v americkom štáte Connecticut.

Telefónny zoznam obsahoval len mená. Telefonujúcemu sa pri zdvihnutí slúchadla ozval spojovateľ, ktorý ho manuálne spojil s volaným účastníkom na základe mena, lebo telefónne čísla totiž ešte neexistovali.

V meste New Haven žilo v tom čase 150.000 obyvateľov. Títo vďačili za miestnu telefónnu sieť americkému telegrafickému operátorovi George W. Coyovi, ktorý začínal s podnikaním v oblasti telefónnych liniek veľmi skromne. Na prvých 1000 písomných ponúk zaviesť telefónnu linku do domu sa mu ozval len jeden záujemca. Neskôr podomovým obchodníkom platil 1,5 dolára za každého klienta, ktorý sa na telefón nechal prehovoriť.

Domácnosti, obchody, výrobné prevádzky a ordinácie spájala v New Havene manuálna telefónna ústredňa od 28. januára 1878. Coyov biznis sa rozrástol na spoločnosť Southern New England Telephone Company v roku 1882. Školu pre telefónnych spojovateľov spoločnosť otvorila v roku 1907.

Na území Slovenska vznikla prvá telefónna sieť v Bratislave v roku 1884. O jej prevádzku sa zaslúžil podnikateľ Karol Kragl. Na začiatku mala 12 účastníkov, v roku 1891 narástol ich počet na 106.