Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Magazín

Na workshopoch Roberta Vana sa ľudia naučia fotiť s denným svetlom

Robert Vano sa po vyše 40 rokoch začal pravidelne vracať na Slovensko. Dôvodom jeho čoraz častejších návštev sú exkluzívne workshopy.

Bratislava 22. mája (TASR) - Medzinárodne uznávaný fotograf Robert Vano, pôvodom Slovák, ktorý žal dlhé roky slávu v New Yorku, Paríži a Miláne, a v súčasnosti žije v Prahe, sa po vyše 40 rokoch začal pravidelne vracať na Slovensko. Dôvodom jeho čoraz častejších návštev sú exkluzívne workshopy - vôbec prvé v jeho réžii u nás.

Unikátnu prácu s denným svetlom, ktorú dnes používajú fotografi už len zriedka, bude priaznivcov fotografie učiť druhý júnový víkend na dvoch celodenných workshopoch Portrét a Akt. Vano nimi nadväzuje na úspešný úvodný aprílový workshop.

Portréty a akty, ktoré sú Vanovými dvoma najslávnejšími umeleckými líniami, bude učiť fotiť za prirodzeného, ale aj umelého svetla či s pomocou blesku. "Na mojich workshopoch sa ľudia naučia najmä fotiť s denným svetlom, čo dnes už skoro nikto nerobí. Nová generácia sa totiž zaradila do digitálnej éry a všetci pracujú s bleskom," prezradil Robert Vano, ktorého fotografie sú navyše unikátne tým, že ich vyrába špeciálnou takmer nepoužívanou platinovou technikou - platinotypiou, patriacou medzi staré ušľachtilé tlače z počiatku 20. storočia.

V sobotu 9. júna zasvätí Robert Vano skúsených aj fotografov s menšími skúsenosťami do fotografovania portrétov. Pred objektívom umelca stála plejáda svetových, českých i slovenských osobností kultúrneho, spoločenského, športového i politického života. Jeho fotografie obleteli svet na titulkách prestížnych svetových časopisov ako Elle, Vogue či Cosmopolitan, ale stali sa aj súčasťou exkluzívnych kalendárov, ktoré vznikli ako charitatívne projekty.

Druhý workshop, ktorý sa uskutoční v nedeľu 10. júna, bude zameraný na fotografovanie ženského a mužského aktu. "Pôjde o voľné pokračovanie úspešného aprílového workshopu Ženský akt. Tentoraz však bude účastníkom pózovať spolu so ženou aj muž," dodal pre TASR Mayo Hirc z Robert Vano Gallery. Obidva workshopy sa uskutočnia v hoteli West na bratislavskej Kolibe.