Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Chrípková sezóna sa blíži, treba často vetrať a umývať si ruky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Primerane sa obliekať, často vetrať a umývať si ruky. Blíži sa obdobie chrípkovej sezóny, preto treba dbať na prevenciu, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva SR.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Primerane sa obliekať, často vetrať a umývať si ruky. Blíži sa obdobie chrípkovej sezóny, preto treba dbať na prevenciu, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Chrípka a akútne respiračné ochorenia (ARO) sa okrem kontaktu s chorým človekom a infikovanými predmetmi prenášajú aj vzduchom. "Vetrať treba v škôlkach, školách a na pracoviskách, ľudia by sa mali vyhnúť aj väčším uzavretým priestorom, ako sú kiná alebo divadlá," upozorňuje úrad. Šíreniu nákazy medzi škôlkarmi môžu zabrániť ranné kontroly pred vstupom dieťaťa do kolektívu. Vykonávať ich má pedagóg, upozornili hygienici. Ide podľa nich o dôležitý preventívny krok.

Počas chrípkovej sezóny by sa malo podľa hygienikov obmedziť aj podávanie rúk. "Medzi dôležitú prevenciu patrí ich časté umývanie po každom kýchnutí, kašľaní a vyfúknutí nosa, jednorazové vreckovky by mal nakazený bezpečne likvidovať," uvádza úrad. Ľudia by nemali zabúdať ani na príjem ovocia, zeleniny a tekutín, otužovanie, pobyt na čerstvom vzduchu či na dostatok odpočinku.

Chrípke sa dá najúčinnejšie predísť každoročným očkovaním. Najvhodnejší čas na jeho uskutočnenie je do obdobia epidémie chrípky, teda počas jesenných a zimných mesiacov. Odporúčané je najmä pre zdravotníckych pracovníkov, tehotné ženy, deti od šesť mesiacov do päť rokov, ľudí s chronickými chorobami či ľudí starších ako 65 rokov. Predchádzajúcu chrípkovú sezónu sa dalo zaočkovať necelých päť percent Slovákov, hoci to hradili zdravotné poisťovne.

Chrípková sezóna sa začína v októbri. Tá predchádzajúca bola podľa odborníkov relatívne mierna, napriek tomu však zomrelo päť ľudí. Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašľaní a kýchaní. Nie každé prechladnutie či kašeľ však automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, aj nad 40 stupňov, môžu sa pridružiť aj rôzne komplikácie. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká. Odborníci pri prvých príznakoch radia ostať doma a liečiť sa až do uzdravenia. Odporúčané sú lieky na tlmenie bolesti hlavy, svalov a zníženie teploty.

Medzi ARO patria ochorenia ako nádcha, angína, zápal prínosných dutín, hrtana, hltana, priedušiek, priedušnice a zápal pľúc. Môžu prebiehať aj ako bezpríznakové ochorenia, cez ľahké prechladnutie až po ťažké alebo komplikované ochorenia s postihnutím ucha, oka, nervovej sústavy alebo tráviacej sústavy.