Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

RADÍME: Chcete zvýšiť plat? Neriešte to na vianočnom večierku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa personalistov sa zamestnancom nemusí vyplatiť riešiť so svojím nadriadeným počas večierka napríklad výšku mzdy a problémy na pracovisku.

Bratislava 8. decembra (TASR) - S príchodom vianočných sviatkov firmy organizujú pre svojich zamestnancov vianočné večierky. Okrem zábavy by však mali pracovníci myslieť aj na reputačné riziko. Práve uvoľnená atmosféra v kombinácii s alkoholom totiž často vedie k nepríjemným situáciám. Podľa personalistov sa zamestnancom nemusí vyplatiť riešiť so svojím nadriadeným počas večierka napríklad výšku mzdy a problémy na pracovisku.

Tieto podujatia sa často nekonajú v piatok, keďže firmy sa boja, že veľa zamestnancov by na akciu neprišlo. Preto sa večierok organizuje napríklad vo štvrtok a na druhý deň je potrebné ísť do práce. "Nie je dobré to s pitím preháňať. Človek sa tak vyhne prípadným problémom nielen priamo na akcii, napríklad nevhodnému správaniu sa, ale i na druhý deň v práci," konštatuje manažér personálno-poradenskej spoločnosti McRoy Group Branislav Holík.

Uvoľnená atmosféra na večierku často zvádza ľudí k tomu, aby si so svojimi šéfmi či kolegami vydiskutovali rôzne problémové otázky. Vianočná akcia však na to nie je vhodná. Ak je jeden z diskutujúcich pod vplyvom alkoholu, takáto snaha viac problémov prinesie, než vyrieši, domnievajú sa personalisti.

Vhodné nie je i pýtať si vyšší plat. "Potrebné je oň žiadať v kancelárii a podporiť to serióznymi argumentmi, napríklad pracovnými výsledkami, či novými úlohami, ktoré zamestnanec plní," radí Holík. Navyše, v decembri už môže byť na žiadosť o zvýšenie platu neskoro, keďže firmy zvyknú mať v tomto období uzatvorené rozpočty na budúci rok.

Holík tiež odporúča, aby zamestnanci nedávali "divoké fotky“ z večierkov na sociálne siete. A to aj napriek tomu, že na akcii môže dôjsť k viacerým odviazaným situáciám, ktoré v jeho atmosfére nepôsobia nevhodne. "Zdokumentovať to fotografiami a tie zverejniť na sociálnych sieťach, je ale nepatričné," dodáva Holík.