Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Kresťanské slovo do celého sveta hlási Rádio Vatikán už 85 rokov

Vatikán Foto: TASR/AP

Radio Vaticana je oficiálna rozhlasová stanica Vatikánu, ktorú na želanie pápeža Pia XI. vybudoval slávny taliansky vynálezca a podnikateľ Guglielmo Marconi.

Vatikán/Bratislava 12. februára (TASR) - Rádio Vatikán začalo vysielať 12. februára v roku 1931.

Radio Vaticana je oficiálna rozhlasová stanica Vatikánu, ktorú na želanie pápeža Pia XI. vybudoval slávny taliansky vynálezca a podnikateľ Guglielmo Marconi. Jeho prvé vystielanie zahájil 259. rímsky pápež Pius XI. prejavom v latinčine. Úlohou rádia je sprostredkovať poslucháčom konanie Svätej stolice a šíriť správy o katolíckom živote do celého sveta. Vysielanie šíri katolícke učenie a odpovedá na otázky viery. Rádio vysiela denne a tým, že sa signál začal šíriť na krátkych vlnách, sa vysielanie dostáva až do odľahlých svetových oblastí.

Po podpísaní Lateránskych zmlúv 11. februára 1929 pápež Pius XI. poveril Guglielma Marconiho, aby v novom Vatikánskom štáte vybudoval rozhlasovú stanicu. Prvá vysielacia stanica, ktorú inštaloval ešte G. Marconi, sa nachádzala na vatikánskom vŕšku neďaleko Malého paláca Leva XIII., ktorý bol postavený koncom 19. storočia ako letné sídlo pápeža. Vedením rádia sú od jeho počiatkov poverení jezuiti. V roku 1954 sa začalo s výstavbou vysielacieho centra Santa Maria di Galeria, ktoré bolo uvedené do prevádzky koncom roka 1957. V roku 1970 sa rádio presťahovalo do nového sídla v Piovom paláci. Vtedy už vysielalo 19 až 20 hodín denne v tridsiatich rozličných jazykoch a používalo vysielače s výkonom viac než 1000 kW. Veľkú úlohu zohralo Rádio Vatikán v čase druhej svetovej vojny a spolupôsobilo aj pri podpore rozpadu komunistickej éry. V deväťdesiatych rokoch minulého storočia prešlo na vysielanie cez satelit, v 1995 spustilo vlastnú pozemskú up-link stanicu.

V súčasnosti Rádio Vatikán vysiela v štyridsiatich jazykoch do všetkých kútov sveta. Ekonomické zdroje vatikánskeho rozhlasu na výplaty zamestnancov a na prevádzku z najväčšej časti pochádzajú zo zbierok veriacich na podporu aktivít Svätej stolice. V roku 1995 počas prvej návštevy pápeža Jána Pavla II. sa na Slovensku akreditovalo osem novinárov z Rádia Vatikán. Medzinárodná rozhlasová stanica Rádio Vatikán zriadila vtedy v Bratislave osobitnú redakciu.

V máji 2005 odsúdil súd v Ríme vedúcich Rádia Vatikán v prípade elektrosmogu z jeho vysielača. Bývalému vedúcemu riadiaceho výboru, kardinálovi Robertovi Tuccimu a generálnemu riaditeľovi rádia, pátrovi Pasqualovi Borgomeovi súd udelil podmienečný trest desiatich dní odňatia slobody. Rádio Vatikán obžaloba obviňovala z prekročenia prípustného limitu žiarenia. Obyvatelia okolia 120 metrov vysokého vysielača na rímskom predmestí Cesano sa sťažovali na množenie prípadov leukémie. Spolu s ekologickými aktivistami iniciovali právne kroky proti rádiu, ktoré následne redukovalo vysielací čas a výkon svojich zariadení. Medzinárodná skupina odborníkov pritom v Ríme v roku 2001 uviedla, že nenašla žiadny dôkaz o súvislosti elektromagnetických emisií z vysielačov Rádia Vatikán neďaleko Ríma a zvýšeným výskytom prípadov leukémie u detí z tejto oblasti.

Historicky prvé vysielanie Rádia Vatikán v slovenskom jazyku sa uskutočnilo na Vianoce roku 1943. Pravidelné slovenské vysielanie sa začalo o štyri roky neskôr 21. decembra 1947, keď sa najprv po česky a potom po slovensky opäť vysielalo vianočné posolstvo a odvtedy sa vysielalo po slovensky trikrát do týždňa, a to najprv v jednej štvrťhodine spolu s českým programom. Program vatikánskeho rozhlasu v slovenskom jazyku v súčasnosti vysiela Rádio Lumen.