Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Rakúsko sa teší rekordnému počtu turistov, no klesá počet prenocovaní

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rakúsko navštívilo rekordných 37,6 milióna hostí, čo predstavuje medziročný vzostup zhruba o 700.000.

>Viedeň 29. januára (TASR) - Rakúsko síce vlani prilákalo viac turistov než kedykoľvek predtým, počet prenocovaní však klesol. Informoval o tom denník Die Presse.

Rakúsko navštívilo rekordných 37,6 milióna hostí, čo predstavuje medziročný vzostup zhruba o 700.000, resp. 1,9 %. Rakúšania tvorili takmer tretinu dovolenkárov. Oveľa menej z toho vývoja profitovali majitelia ubytovacích zariadení, keďže dĺžka pobytu sa už niekoľko rokov neustále skracuje. V priebehu posledného desaťročia sa priemerný pobyt skrátil zo 4,1 na 3,5 noci.

Rakúske ubytovacie zariadenia zaznamenali mierny medziročný pokles prenocovaní o 0,6 % na 131,9 milióna, čiže o 785.000 menej. Počet prenocovaní zahraničných turistov sa znížil o 0,7 % na 96,2 milióna a domácich dovolenkárov o 0,3 % na 35,65 milióna.

Minister hospodárstva a turistického ruchu Reinhold Mitterlehner označil tento pokles za solídny výsledok, najmä v súvislosti s ťažkou politickou a ekonomickou situáciou vo svete.

Najväčší pokles prenocovaní zaznamenali ruskí, nemeckí a holandskí turisti. Počet ruských turistov sa medziročne znížil až o 7,9 % na 1,8 milióna. Nemcov prišlo do Rakúska 49,5 milióna, čiže o 2,6 % menej, Holanďanov bolo deväť miliónov (menej o 1,4 %).

Naproti tomu však vzrástol počet prenocovaní návštevníkov z iných krajín. Absenciu ruských turistov vykompenzovali Česi (+ 3,1%), Poliaci (+ 7 %) a Američania (+ 9 %). Obyvatelia Švajčiarska a Lichtenštajnska sú pre Rakúsko tretím najdôležitejším zdrojom turistických príjmov a ich počet vlani medziročne stúpol o 1,4 % na 4,6 milióna. Mierny vzostup o 0,6 % na 3,4 milióna zaznamenali britskí turisti, počet Talianov zostal prakticky nezmenený na úrovni takmer 2,8 milióna.