Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Magazín

Prioritou pre rakúsku obec Kittsee s tretinou Slovákov je urnový háj

Ilustračné foto Foto: TASR

V rakúskej prihraničnej obci Kittsee, ktorá má spolu 3522 obyvateľov, je prihlásených na trvalý pobyt 3044 ľudí, z toho je 1280 Slovákov.

Bratislava/Kittsee 18. januára (TASR) – V rakúskej prihraničnej obci Kittsee chcú v tomto roku vybudovať urnový háj. Pre TASR to povedala starostka Gabriele Nabingerová. „Máme viacero plánov, ale nad urnovým hájom rozmýšľame už dlhodobejšie, lebo to ušetrí priestory a je o to záujem," dodala starostka.

Obec však potrebuje aj nové priestory pre družinu v základnej škole, pretože v materskej škole je v súčasnosti 200 detí a kapacita školy v budúcnosti nebude stačiť. „Budujeme nové nájomné byty pre mladé rodiny, potrebujeme však aj detské ihriská, bezbariérové prístupy pre starých ľudí v obci, ale aj novú čistiareň odpadových vôd,“ uviedla Nabingerová s tým, že obci chýba fabrika, aby získala peniaze potrebné na výstavbu, opravu ciest, ale aj na platy zamestnancov v škole a v škôlke. „V materskej škole pracuje 25 zamestnancov, platy sú pomerne vysoké a s tým sú spojené nemalé výdavky z rozpočtu obce,“ doplnila Nabingerová.

V rakúskej prihraničnej obci Kittsee, ktorá má spolu 3522 obyvateľov, je prihlásených na trvalý pobyt 3044 ľudí, z toho je 1280 Slovákov. Slovákov tu však žije viac, ale štatistika nerozlišuje národnosť obyvateľov, ktorí sú prihlásení na prechodný pobyt alebo majú nahlásený pobyt mimo obce.